دوره 4، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 26-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalantari Khalilabad H, Haghi M, Dadkhah M. Social Components of Islamic-Iranian Urban Planning Pattern. Naqshejahan 2014; 4 (1) :17-26
کلانتری خلیل آباد حسین، حقی مهدی، دادخواه محسن. مولفه های اجتماعی الگوی شهرسازی ایرانی و اسلامی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1393; 4 (1) :17-26

1- دانشیار پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه هنر تهران، تهران، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران
هدفمند بودن و متعاقب آن تدوین الگو و برنامه‌سازی برای رسیدن به هدف، لازمه هر جامعه و اجتماعی است. شهرسازی به عنوان مبحثی که بیانگر تأثیر متقابل انسان، فرهنگ، روش زیست و محیط زندگی بر یکدیگر است، در رسیدن به اهداف جامعه اسلامی برای هویتمندی و اعتلای فرهنگ و اخلاق مردم نقش مهمی بر عهده دارد و به تبع، تهیه¬ی الگویی بومی و بر پایه آموزه¬های اسلامی و متناسب با بستر این الگو که ایرانی اسلامی است، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله پس از مرور ادبیات جهانی در مورد ابعاد اجتماعی شهرسازی، به تبیین مؤلفه¬های اجتماعی الگوی شهرسازی ایرانی اسلامی پرداخته شده است. بر این اساس مؤلفه‌هایی همچون امنیت، عدالت اجتماعی، بهداشت، همسایگی و غیره بر اساس تعالیم اسلام، و سوابق شهرسازی ایرانی اسلامی از جمله عوامل مهم در مباحث اجتماعی الگوی شهرسازی ایرانی اسلامی معرفی‌شده و می‌تواند به عنوان هدایت‌کننده و راهنمایی برای ایجاد فضاهای شهری اسلامی و ایرانی، افزایش کیفیت زندگی، افزایش تعاملات اجتماعی، مشارکت اهالی در محله، تحقق عدالت اجتماعی و شکوفایی اقتصادی مورد استفاده قرار گیرد.مؤلفه‌های الگوی شهرسازی اسلامی و ایرانی تصمیم گیران و تصمیم سازان مسائل شهری را از سردرگمی رهایی داده و آنچه که برای حیات مادی و معنوی انسان حائز اهمیت است را معرفی می‌کند.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: فن آوری سوخت
دریافت: 1393/3/4 | پذیرش: 1393/1/1 | انتشار: 1393/6/25