دوره 5، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 57-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamzehnejad M, Rabbani M, Torabi T. Wind’s Role in Human Health in Islamic Medicine Approach and Its Impact on Locating and Structure of Iranian Traditional Cities. Naqshejahan 2015; 5 (1) :43-57
حمزه نژاد مهدی، ربانی مریم، ترابی طاهره. نقش باد در سلامت انسان در طب اسلامی و تأثیر آن در مکا ن یابی و ساختار شهر های سنتی ایران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1394; 5 (1) :43-57

1- استادیار دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران.نویسنده مسوول
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
3- کارشناس مهندسی معماری دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
اگرچه ب هطور مسلم مهمترین عامل مکان یابی شهر در دنیای گذشته منابع طبیعی و به ویژه کیفیت و قابلیت های عناصر چهارگانه آب و باد و خاک و آتش )تابش) در زندگی انسان بوده است؛ ولی جزئیات قاعد ههای این علم در هاله ای از ابهام قرار گرفته و امروزه تنها بر اساس علم تنظیم شرایط آسایشی بدن انسان و بدون توجه به آن مبانی به این کار مبادرت م یورزند. در این تحقیق بر آنیم تا نقش عنصر طبیعی باد را در سامت انسا نها با توجه به متون طبی سنتی و تأثیر آن در انتخاب مکان و ساختار شهرها تطبیق داده و بررسی نماییم. بدی نمنظور پس از بررسی متون دینی، فلسفی، طبی و تشریح اولوی تهای بادها از دو بعد جهت وزش و مبدأ وزش، شش پهنۀ اقلیمی تعدادی از شه رهای کهن و مهم و پرجمعیت از جهت وجود یا فقدان بادهای مطلوب یا نامطلوب ب هترتیب تنظیم شد. در پایان با مطالعۀ ساختار نمون های از شهر های با باد مطلوب و نمونه ای از بادهای نامطلوب شیوۀ بهر همندی یا مقابلۀ شهر های سنتی با باد، مورد مطالعه قرار گرفت. روش بررسی مبانی طبی، تفسیری و استدلالی و در حوزۀ شواهد مصداقی، مورد پژوهشی و تحلیل منطقی است. نتایج ب هدست آمده نشان می دهد باد ب هخاطر تأثیر مستقیمی که بر سامت انسان دارد یکی از عناصر اولویت مند در کامیابی شهر و ساختار آن و معماری بومی هر منطقه است. مبانی رومی نشان از پرهیز و گریز شهر ها و معماری یونان، از باد م یدهد، در صورت یکه در معماری و شهرسازی اسامی ایرانی و مبانی حکمی و آیات و احادیث توجه به باد ها ارزشمند و یکی از عوامل ارتقای سامت دانسته شده است. در متون از باد شمال و شرق )هنگام غروب( و باد غرب )هنگام صبح( به نیکی یاد شده است. ولی در نگاه کلی باد غرب و جنوب دارای مضرات زیاد دانسته شده است، چرا که از گرما برخاسته و بیماری زاست. این تحقیق شیوۀ توجه به با دهای مثبت و منفی را در ساختار 16 شهر مورد مطالعه قرار داده است.

دریافت: 1394/7/21 | پذیرش: 1394/1/1 | انتشار: 1394/7/21