دوره 2، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 54-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdavinejad M, Bemanian M, Mashayekhi M. Asbads; the Oldest Windmills of the World. Naqshejahan 2012; 2 (1) :43-54
مهدوی نژاد محمدجواد، بمانیان محمدرضا، مشایخی محمد. آس‎بادها قدیمی‎ترین آسیاهای بادی در جهان. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1391; 2 (1) :43-54

1- استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس تهران.
2- دانشیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس تهران.
3- کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه تربیت مدرس تهران
"آس بادها" نوعی آسیای بادی با محور عمودی هستند که قدیمی ترین آسیاهای بادی در جهان محسوب می شوند. این آسیاها در منطقه سیستان و جنوب خراسان از پیش از اسلام ساخته شده اند. در این زمینه شواهد گوناگونی وجود دارد که نشان می دهد قدیمی ترین آسیاهای بادی در شرق ایران در منطقه سیستان ساخته شده اند. آسبادها در گذشته در معیشت مردم اهمیت زیادی داشته اند. همچنین نمودی از ترکیب معماری سنتی با نیازهای زیست بوم و بهره گیری مناسب از انرژی های پاک به شمار می آیند. با عنایت به ویژگی های منحصر به فرد آسبادها، و خصوصیات عملکردی و زیبایی شناسانه، بازشناسی آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. سوال پژوهش این است که آسیاهای بادی سنتی در سیستان یا آسبادها، از نظر گونه شناسی به چند دسته تقسیم می شوند و تنوع و گستردگی آنها در فلات ایران چگونه است؟ اغلب آسبادهای ایران در ناحیه شرق و جنوب شرقی فلات ایران قرار گرفته اند، یعنی در موقعیتی که بادهای ارزشمندی در تمام طول سال می وزند. شاخه هایگوناگونی از بادهای 120 روزه در نیمه دوم فصل گرم، تمام شمال سیستان و جنوب خراسان را در بر می گیرند. آسباد به عنوان روشی سنتی و بومی در منطقه سیستان نشان دهنده امکان خوبی است که برای ساکنان در استفاده از انرژی های تجدیدپذیر فراهم می باشد. انواع متفاوتی از آسبادها در سراسر سرزمین"سیستان بزرگ"موجودند که بسته به شرایط و توانایی ساکنان برای استفاده از انرژی باد ایجاد شده اند.

دریافت: 1390/10/24 | پذیرش: 1390/11/26 | انتشار: 1391/6/31