دوره 5، شماره 3 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 28-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khabazi M, fahimi far A, Eshtehardian E, Nohesara M, rohanifard Z. Geotouristic evaluation of hot-water fountains using modified Pralong method Case study: Cheshmeh- Abgarm-Jooshan fountain of Kerman. Naqshejahan 2015; 5 (3) :18-28
خبازی مصطفی، فهیمی فر اصغر، اله اشتهاردیان احسان، نوحه سرا مریم، روحانی فرد زهره. روش ارزیابی ژئوتوریسم چشمه های آبگرم به روش پرالونگ اصلاح شده (مطالعه موردی: آبگرم جوشان کرمان). نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1394; 5 (3) :18-28

1- استادیار گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات، بخش جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید باهنر کرمان،ایران. نویسنده مسوول
2- دانشیار گروه شهرسازی،دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
3- استادیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد ،نجف آباد، اصفهان، ایران
5- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
صاحب نظران در این امر توافق دارند که ژئوتوریسم که در آن توریسم زمین شناختی در کانون توجّه قرار می گیرد، پتانسیل عظیمی برای مناطقی که رونق توریستی ندارند به وجود می آورد. لذا برای ارتقا صنعت توریسم بررسی قابلیت های ژئوتوریستی هر منطقه و ارزیابی آن بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله روشی برای ارزیابی ارزش گردشگری ژئوتوریسم بر مبنای روش پرالونگ اصلاح شده ارائه شد. با مطالعه کتابخان های و اسنادی و برای رسیدن به امتیاز گردشگری ژئوتوریسم، معیارهای عیار زیبایی، علمی، فرهنگی، بهر هوری و اقتصادی در قالب مدل پرالونگ موردبررسی واقع شدند. البته برای وزن دهی معیارها با استفاده ازنظر خبرگان روش پرالونگ مورد اصاح قرار گرفت. لذا در این روش برخاف روش پرالونگ معیارها دارای وزن یکسان نیستند. برای مشخص شدن کارایی روش ارائه شده چشمه آبگرم جوشان، بزرگ ترین و مشهورترین چشمه ی آ بمعدنی استان کرمان مطالعه و ارزیابی شد. برای این منظور امتیاز معیارها و درنهایت امتیاز گردشگری چشمه با دو روش پرالونگ و پرالونگ اصلاح شده موردمحاسبه قرار گرفت. نتایج نشان از رشد 16 درصدی امتیاز روش پرالونگ اصلا حشده نسبت به روش مرسوم دارد. لذا این منطقه با توجه به نظر خبرگان ایرانی نسبت به نظر پرالونگ نیازمند توجه قابل تأمل است. از سوی دیگر با » ژئوپارک « بیشتر است، بطوریکه حتی در مجاورت آن سامان ههای دیگری برای ایجاد یک توجه به اوزان روش پرالونگ اصلاح شده میزان و کیفیت بهره وری با رشد 37 درصدی در رده متوسط بالا قرار م یگیرد که نشان از سطح توقع بهر هوری کمتر جامعه ایرانی نسبت به روش پرالونگ دارد.

دریافت: 1394/4/8 | پذیرش: 1394/6/25 | انتشار: 1394/7/1