دوره 9، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 115-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallah H. Determining the Most Efficient Window-to-Wall Ratio in Southern Façade of Educational Buildings in Kerman. Naqshejahan 2019; 9 (2) :105-115
فلاح حسین. تعیین نسبت بهینه پنجره به دیوار در جبهه جنوبی ساختمان‌های آموزشی در کرمان. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1398; 9 (2) :105-115

گروه معماری، دانشکده معماری، واحد بردسیر، دانشگاه آزاد اسلامی، بردسیر، ایران ، fallah@bardsiriau.ac.ir
مصرف انرژی ساختمان به‌‌شدت به مشخصات حرارتی پوسته خارجی آن وابسته است. در این میان، پنجره‌ها به‌دلیل مقاومت حرارتی کم در کنار عبور مستقیم انرژی تابشی، تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر مشخصات حرارتی پوسته ساختمان دارند، بنابراین تعیین نسبت بهینه پنجره به دیوار در هر اقلیم اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف از این پژوهش تعیین متغیرهای تاثیرگذار بر نسبت بهینه پنجره به دیوار در جبهه جنوبی شهر کرمان براساس مشخصات حرارتی پوسته ساختمان است. روش تحقیق، ترکیبی از برداشت میدانی و شبیه‌سازی نرم‌افزاری است. در برداشت میدانی، نسبت پنجره به دیوار جنوبی در ۲۶ تک‌فضا مربوط به ۱۶ نمونه از خانه‌ها و مدرسه‌های تاریخی شهر کرمان اندازه‌گیری، ترسیم و تحلیل شدند. نتایج نشان داد نسبت پنجره به دیوار ۵ تا ۱۵٪ بیشترین فراوانی را بین نمونه‌های برداشت‌شده داشته است. در شبیه‌سازی نرم‌افزاری، ضریب انتقال حرارت پنجره و دیوار و همچنین ضریب بهره حرارتی خورشیدی با درنظرگرفتن بار حرارتی سالیانه تحلیل، و درنهایت نسبت ۳۰٪ به‌عنوان نسبت بهینه پنجره به دیوار مشخص شد. درمجموع می‌توان نتیجه گرفت اگر صرفاً تحلیل حرارتی را مد نظر داشته باشیم، نسبت بهینه پنجره به دیوار در جبهه جنوبی دیوار در شهر کرمان، در صورت استفاده از شیشه‌های تک‌جداره برابر ۱۵٪ و در صورت استفاده از پنجره دوجداره برابر ۳۰٪ می‌شود، مشروط بر آن که ضریب بهره حرارتی خورشیدی پنجره از ۴/۰ کمتر نباشد. نتایج پژوهش همچنین وابستگی زیاد بار حرارتی سالیانه ساختمان به ضریب بهره حرارتی خورشیدی پنجره‌ها را نشان داد. بر این اساس، درنهایت پیشنهاد اضافه‌شدن این شاخص به مشخصات حرارتی پنجره‌ها در پیوست ۹ مبحث ۱۹ ارایه شده است.
متن کامل [PDF 2061 kb]   (1893 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1397/8/10 | پذیرش: 1398/3/30 | انتشار: 1398/6/30