دوره 6، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 52-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Foroozan N, Hajipour K, Soltani A. Study of Embodied Energy consumption in Residential Sector: Case Study of Shiraz. Naqshejahan 2016; 6 (1) :42-52
فروزان نرجس، حاجیپور خلیل، سلطانی علی. بررسی مصرف انرژی نهفته در بافت های مسکونی نمونه موردی: شهر شیراز. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1395; 6 (1) :42-52

1- فوق لیسانس برنامه ریزی شهری، دانشکده هنرومعماری، دانشگاه شیراز
2- استادیار برنامهریزی شهری و منطقهای، دانشکده هنرومعماری، دانشگاه شیراز )نویسنده مسئول
3- دانشیار برنامهریزی و طراحی شهری، دانشکده هنرومعماری، دانشگاه شیراز
کاهش مصرف انرژی و به دنبال آن انتشارات گازهای گلخانه ای به منظور کاهش اثرات تغییر آب وهوای جهانی به یک ضرورت جهانی تبدیل شده است. محیط انسان ساخت مسئول حدودًا 40 درصد از مصرف انرژی در کشور ایران می باشد و قسمت اعظم محیط انسان ساخت به کاربری مسکونی اختصاص دارد. انرژی مصرف شده در تولید و فرآوری مصالح ساختمانی و در فرآیندهای ساخت ساختمان، معمولاً با استفاده از انرژی نهفته اندازه گیری می شوند. به طور کلی انرژی  کل انرژی مصرفی ساختمان در طول دوره حیاتش را تشکیل می دهد. انرژی / 1 تا 5 / نهفته یک ساختمان نسبتی بین 3 نهفته از جمله پارامترهای اصلی در ارزیابی عملکرد زیست-محیطی ساختمان ها است و ارتقاء راندمان انرژی در بخش مسکونی مناطق شهری به بخش مهمی در دستیابی به توسعه پایدار تبدیل شده است. لذا این پژوهش با هدف اصلی بررسی پایداری الگوهای مسکن از منظر انرژی نهفته صورت گرفته است. بدین منظور الگوهای مسکن به هفت دسته کلی حیاط مرکزی، بافت فرسوده، ویلایی، ردیفی یک، دو و سه طبقه و آپارتمانی تقسیم بندی شده اند. به منظور محاسبه انرژی نهفته ابتدا انرژی ساختمان ها بر اساس نوع سازه و با کمک تحلیل واریانس محاسبه شدند. نتایج مطالعه در این زمینه نشان می دهد ساختمان های مسکونی با سازه آجر و چوب کمترین میزان مصرف سرانه انرژی نهفته را به خود اختصاص داده اند و پس از آن به ترتیب خانه های با سازه اسکلت بتنی آجر سفالی، اسکلت فلزی آجر سفالی، اسکلت بتنی آجری، آجر و آهن تیرچه بلوک بتنی قرار دارند و در آخر اسکلت فلزی آجری بیشترین میزان سرانه مصرف انرژی نهفته را دارا می باشند.  دارای کمترین سرانه انرژی در بین سایر الگوها هستند و این GJ/  در الگوهای مسکن، خانه های حیاط مرکزی با 2 اولویت بندی پس از آن به ترتیب عبارت است از: خانه های ردیفی یک طبقه، آپارتمانی، خانه های ردیفی دو طبقه، خانه های بافت فرسوده، خانه های ویلایی و در آخر خانه های ردیفی سه طبقه.

دریافت: 1395/2/5 | پذیرش: 1395/1/1 | انتشار: 1395/3/15