دوره 10، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 108-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taher Tolou del M, Pournaseri S, Samiee Kashi S. Model of the Effect of Non-Physical Factors on Human Physical Comfort. Naqshejahan 2020; 10 (2) :95-108
طاهر طلوع ‌دل محمدصادق، پورناصری شهناز، سمیعی‌کاشی سیده‌ثمینه. مدل تاثیر عوامل غیرفیزیکی بر آسایش فیزیکی انسان. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (2) :95-108

1- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
2- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران ، sa.samieekashi@sru.ac.ir
بیان مساله: آسایش انسان در یک فضا، شامل آسایش جسمی و فیزیکی، رفتاری و روانی، روحی و ذهنی او می‌شود. عوامل متعددی در تعیین آسایش فیزیکی انسان، دخیل هستند که آسایش نوری، حرارتی و صوتی سه مورد از این عوامل‌اند. معمولاً در تحقیقاتی که در حوزه آسایش فیزیکی انسان انجام می‌شوند، با اندازه‌گیری فاکتورهای فیزیکی، سعی در پیش‌بینی آسایش ادراک‌شده توسط انسان دارند؛ در حالی که عوامل دیگری نیز بر آسایش انسان در یک فضا موثرند.
اهداف: هدف این تحقیق، تعیین عوامل غیرفیزیکی موثر بر آسایش فیزیکی انسان و همچنین دستیابی به مدل آسایش فیزیکی انسان تحت تاثیر عوامل غیرفیزیکی است.
روش­ها: در این مقاله به روش تحلیل اسناد کتابخانه‌ای، به بررسی تحقیقات و پژوهش‌های انجام‌شده در زمینه عوامل غیرفیزیکی موثر بر آسایش فیزیکی انسان پرداخته شده است؛ به این صورت که روش‌های ارزیابی آسایش فیزیکی کاربران یک فضا، عوامل موثر بر آن، محل انجام این تحقیقات، و نتایج حاصل از آنها، دسته‌بندی و تحلیل شده است. در این تحقیق، از بین عوامل موثر بر آسایش فیزیکی انسان، سه عامل آسایش نوری، حرارتی و صوتی، مطالعه شدند. روش تحلیل به شیوه آماری و با تبیین نمودارهای مدل‌سازی و تعیین روند گرایش جهت‌یابی‌شده در تحقیقات پیشین بوده است.
یافته‌ها و نتایج: یافته‌های این تحقیق نشان داد که آسایش فیزیکی انسان در یک فضا را نمی‌توان تنها با تکیه بر معیارهای فیزیکی که معمولاً در شاخص‌های مرتبط با آسایش به کار می‌روند، پیش‌بینی کرد.
نوع مقاله: مروری سیستماتیک | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1398/10/8 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1399/6/30