دوره 10، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 275-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eslami F. Explanation of Defense Architecture and Its Roots in Islamic Principles and the Holy Quran. Naqshejahan 2021; 10 (4) :265-275
اسلامی فیاض. تبیین معماری دفاعی و ریشه های آن در نصوص دینی و هندسه معرفتی قرآن مجید. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (4) :265-275

گروه پدافند غیرعامل، دانشکده مستقل پدافند غیرعامل، دانشگاه امام حسین(ع)، تهران، ایران ، eslami.fayaz@gmail.com
اهداف: "معماری دفاعی" مفهوم جدیدی در دانش معماری به شمار می‌آید. کلیدواژه نوینی که ابعاد و ریشه‌های نظری آن مشخص نیست. نیاز روزافزون کشورها به رعایت اصول و مبانی "پدافند غیرعامل" در فرآیند طراحی و ساخت پروژه‌های معماری، ضرورت توجه هر چه بیشتر به چیستی، چرایی، چگونگی و ابعاد معماری دفاعی را بیشتر نمایان می‌سازد. مطالعه حاضر می‌کوشد تا با بررسی نصوص دینی و هندسه معرفتی قرآن مجید، نسبت به تبیین مفهوم معماری دفاعی اقدام نماید.
ابزار و روش‌ها: پژوهش حاضر براساس پارادایم آزادپژوهی، راهبرد استدلال منطقی، روش توصیفی، تکنیک مقایسه مفهومی و تاکتیک‌های تفسیری و تاویلی، به تحلیل مفاهیم عمیق قرآن مجید می‌پردازد.
یافته‌ها: نتایج بیانکننده آن است که معماری دفاعی ریشه‌ای عمیق و سترگ در فقه ممتاز شیعه و نگاه علمای بزرگ شیعه به نصوص دینی و هندسه معرفتی قرآن مجید دارد. موضوعی که نه‌تنها بر اهمیت آن تاکید می‌ورزد، یک "معمار متعهد" را وادار می‌سازد تا براساس بایسته‌های پدافند غیرعامل و چارچوب‌های معماری دفاعی، به هدایت فرآیند طراحی و ساخت پروژه‌های معماری بپردازد.
نتیجه‌گیری: دستاورد گویای آن است که ریشه‌های معماری دفاعی در نصوص دینی و هندسه معرفتی قرآن مجید را می‌توان در قالب‌های مطرح‌شده مورد بازشناسی و تحلیل قرار داد: معماری دفاعی یک معماری دینی و آیینی؛ رعایت اصول و مبانی پدافند غیرعامل بخشی از وظایف ذاتی معمار متعهد؛ رسالت معماری به‌عنوان فضای امن برای مخاطب، ضرورت رویکرد کل‌نگر و نگاه همه‌جانبه
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری اسلامی ایرانی پیشرو
دریافت: 1399/1/30 | پذیرش: 1399/2/20 | انتشار: 1399/10/11