دوره 10، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 253-239 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghighat bin M, Amiri R. A Quranic Reading of the Resurrection Spiritual Contexts in Memorial and Narrative Landscape of the Abandoned Inner Urban's Cemeteries. Naqshejahan 2021; 10 (4) :239-253
حقیقت بین مهدی، امیری رعنا. خوانش قرآنی زمینه‌های معنوی معاد در منظر یادمانی و روایتگر گورستان‌های متروک درون شهری. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (4) :239-253

1- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، haghighatbin@modares.ac.ir
2- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
اهداف: هدف کلی پژوهش حاضر، خوانش زمینه‌های معنوی معاد در احیای منظر یادمانی و روایتگر گورستان‌های متروک درون شهری براساس آموزه‌های قرآنی و روایات ائمه معصومین است.
ابزار و روش‌ها: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و از شیوه‌های کتابخانه‌ای و میدانی به وسیله مشاهده و پرسش از جامعه آماری متخصصان دینی و حرفه‌ای رشته معماری منظر با استفاده از پرسشنامه ساختاریافته، به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات استفاده کرده است.
یافته‌ها: رابطه مکان، منظر و جایگاه مولفه‌های معنایی در خوانش و ادراک منظر با محوریت گورستان و به‌صورت خاص مساله معاد به‌عنوان اصلی‌ترین مولفه معنایی در منظر گورستان شناسایی شده است. مساله معاد مطابق با تفاسیر قرآن کریم و احادیث و نظر فلاسفه، عارفان تشریح شده و چگونگی استفاده از رمزگان‌های عینی و ذهنی معاد مطابق آیات قرآنی در منظر گورستان‌های متروک درون شهری بررسی شده است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که منظرسازی عینی و ذهنی از معاد در آیات قرآن کریم هر کدام به نحوی حاوی مفاهیم و رمزگان‌های مختلفی هستند که تاثیرات گوناگونی بر مخاطبان می‌گذارند و بنابراین استفاده صحیح از آنها در احیای مناظر گورستان‌های متروک درون شهری می‌تواند سبب ادراک هر چه بهتر و بیشتر روایتگری و یادآوری این مناظر از معاد در ذهن مخاطبین باشد و در پی آن، سبب ارتباط بیشتر مخاطبان با منظر این مکان‌ها شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری اسلامی ایرانی پیشرو
دریافت: 1399/1/31 | پذیرش: 1399/4/16 | انتشار: 1399/11/11