دوره 6، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 79-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalantari Khalil Abad H, Kazemi M, Heidari A A, Tabatabaian M, haghi M. Indigenous technology and architectural harmony with the climate ; The case of rural housing in the three zones in Semnan province. Naqshejahan 2016; 6 (1) :65-79
کلانتری خلیل آباد حسین، کاظمی سید محمد، حیدری علی اکبر، طباطباییان مریم، حقی مهدی. فناوری های بومی و معماری همساز با اقلیم. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1395; 6 (1) :65-79

1- دانشیار جهاددانشگاهی- تهران، ایران. )نویسنده مسوول
2- عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه علم و هنر- یزد، ایران
3- عضو هیات علمی دانشگاه هنر، ایران.
4- کارشناس ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه هنر.
5- پژوهشگر گروه مدیریت و برنامه ریزی شهری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی
مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی انسان دارای ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که چند بعدی بودن مسکن، آن را به عنوان یک عامل بنیادی زندگی جوامع بشری مطرح ساخته است. در این بین توسعه جامعه شهری تا حدودی پایه های زندگی روستایی را در خود نهفته دارد. بافت مسکونی روستایی با توجه به نقش و کارکردی که در رابطه با فعالیت های موجود در روستاها ایفا می نماید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مقاله به بررسی ویژگی های معماری برخی الگوهای مسکن روستایی در سه پهنه بندی واقع در استان سمنان می پردازد. به منظور بررسی معماری مسکن روستایی در منطقه با توجه به طبقه آبادی ها، استقرار روستاها و قرارگیری در بافت )که این ویژگی ها می تواند مشخصات معماری مسکن را تحت تأثیر قرار دهد( با نمونه گیری خوشه ای، روستاهای نمونه انتخاب می گردد. شکل درونی و کارکرد خانه های روستایی و نوع مصالح و ترکیب آن ها در بناها نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نتایج بررسی های نشان میدهد؛ موقعیت و ویژگی های جغرافیای -اقلیمی نقش تعیین کننده ای در بافت و سیمای مسکن روستایی داشته و نحوه شکل گیری فضاها، کارکرد خانه های روستایی و نوع مصالحی که در ساخت و ساز بافت مسکونی روستا بکار می رود با سنت های بومی و شناخت مردم از فنون تولید مصالح و بکارگیری الگوهای کارا در معماری بناهای مسکونی متداوم و پایدار بوده است.

دریافت: 1395/2/5 | پذیرش: 1395/1/1 | انتشار: 1395/3/15