دوره 12، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 109-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholami Z, Jalilisadrabad S, Amrollahi R. Study of the influence of employing TiO2 photocatalytic nanoparticles in urban highway murals on maintenance costs. Case study: Imam Ali Highway murals in Tehran, sustainability. Naqshejahan 2022; 12 (2) :95-109
غلامی زهرا، جلیلی صدرآباد سمانه، امراللهی بیوکی رضوانه. بررسی تأثیر استفاده از نانوذرات فوتوکاتالیست TiO2 در دیوارنگاری های بزرگراه های شهری بر میزان هزینه نگهداری آن ها؛ نمونه مطالعاتی: دیوارنگاری های بزرگراه امام علی (ع) شهر تهران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1401; 12 (2) :95-109

1- کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
2- استادیار شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، s_jalili@iust.ac.ir
3- استادیار، گروه ماده چگال، دانشکده فیزیک، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
اهداف: خیابان­ ها و بزرگراه­ های شهری جلوه ­گاه محیط بصری به شمار می ­روند و جداره آن­ ها اصلی­ ترین عنصر اثر گذار بر کیفیت محیط شهری است. ازیک طرف­­، دیوارنگاری به عنوان یک هنر شهری می­تواند نقش مؤثری در­­ارتقاء کیفیت جدار­ه ­ها ایفا کند و از طرف دیگر، نگهداری جداره­ های دارای دیوارنگاری یکی از چالش­ های اساسی برای مدیران شهری به لحاظ اقتصادی و نیروی انسانی محسوب می­ شود. هدف این پژوهش ارائه راهکاری جهت نگهداری کیفیت جداره در بزرگراههای شهری دارای دیوارنگاره است.

ابزار و روش ­ها: این پژوهش به بررسی تأثیر استفاده از مصالح
دارای نانوذرات فوتوکاتالیست TiO2 به منظور حفظ و نگهداری دیوارنگاره ­ها در بزرگراه های شهری پرداخته است. بدین منظور هزینه اجرای دیوارنگاری با مصالح خودتمیز شونده و غیرخودتمیز شونده در مقابل هزینه تمیز کردن جداره درمدت10سال مورد بررسی قرار گرفت. این مقایسه در جداره بزرگراه امام علی تهران انجام گردید.

یافته ها: ارزیابی هزینه­ها نشان می­ دهد استفاده از
رنگ­ها و پوشش­ های خودتمیز­شونده حاوی تیتانیوم دی اکسید، نیاز به تمیز کردن جداره را در طول زمان کم می ­کند و این موضوع نه تنها منجر به کاهش هزینه­ های اقتصادی و نیروی انسانی خواهد شد بلکه همواره جداره شهری بزرگراه تمیز مانده و کیفیت محیط شهری ارتقاء می یابد.

نتیجه­ گیری:
نانوذرات فوتوکاتالیست­TiO2 ­­ افزایش طول عمر دیوارنگاره ­ها و کاهش هزینه­ نگهداری از آنها را در­کنارهم قرارداده است و این یک راه­ حل امیدوارکننده­ است که می­ تواند آرمان مدیران شهری را در حفظ کیفیت جداره های شهری تحقق بخشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: طراحی شهری
دریافت: 1400/9/19 | پذیرش: 1400/12/22 | انتشار: 1401/4/1