دوره 7، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 58-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdinejad1 J A, Moghimi M. Survey about affection of devotion on the educational spaces forming In Iran in the Islamic period. Naqshejahan 2017; 7 (1) :49-58
مهدی نژاد جمال الدین، مقیمی مهین. بررسی تاثیر وقف بر شکل گیری مدارس در ایران دوره اسلامی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1396; 7 (1) :49-58

1- دانشیار معماری، دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر ‌ شهید رجایی تهران، ایران
2- کارشناسی ارشد معماری،دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر ‌ شهید رجایی تهران، ایران
ارتقا سطح آموزش و فرهنگ یکی از اهداف واقفان برای کسب رضایت خداوندی و بهبود وضعیت جوامع است این مهم با احداث و وقف مراکز آموزشی یا قرار دادن موقوفاتی برای تأمین مخارج ساختمانی و انسای آن ها و تداوم فعالیت مراکز آموزشی و فرهنگی امکان پذیر می شود. موقوفات در تأسیس و تداوم حیات نهادها و مراکز فرهنگی اقتصادی و اجتماعی تأثیرات فراوانی داشته و توانسته اند در دوره های مختلف تاریخ منشأ حرکت های موثری مانند تأسیس مدارس و تأسیس مراکز علمی و تحقیقی شود. طبیعی است مطالعه و پژوهش در این زمینه می تواند راهنمایی مناسبی برای گسترش فرهنگ وقف و سوق دادن امکانات جامعه به سوی فراهم آوردن بسترهای مناسب آموزشی، تحقیقی و نظایر آن باشد.
این پژوهش که در قالب تاریخی- توصیفی مطالعه شده است بیانگر آن است که وقف چه تاثیراتی بر برنامه آموزشی و کالبدی مدارس در گذشته داشته است. این پژوهش نشان می‌دهد مراکز آموزشی عمدتا در احداث و وقف مدارس علمیه و تامین منابع مالی برای مخارج ساختمانی و انسانی آنها به وجود آمده‌اند و در ایران دوره اسلامی، رونق موقوفات به شکوفایی فراوانی انجامید و بخش اعظم این موقوفات درآمد سرشار داشتند و همین امر سبب شکوفایی ساختار آموزشی و علمی دینی آن عصر گردید.
نوع مقاله: مقاله ی مروری | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1392/2/7 | پذیرش: 1396/8/17 | انتشار: 1396/8/17