دوره 3، شماره 1 - ( 1392 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 42-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirgholami M, Shahanaghi A W, Robati M B. Urban Semiotics and its Role in Legibility and Identification of Environment Case Study: Nazi Abad Neighborhood. Naqshejahan 2013; 3 (1) :31-42
میرغلامی مرتضی، واعظ شهانقی امیر، بشیر رباطی محمد. نشانه‌شناسی شهری و نقش آن در خوانایی و شنـاسایی محیـط‌ مطالعه موردی: محله نازی‌آبـاد تهران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1392; 3 (1) :31-42

1- استادیار طراحی شهری و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران
2- کارشناس ارشد طراحی شهری دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران.
نشانه‌شناسی و توجه به معنا و تأثیرات آن بر استفاده‌کنندگان از رویکرد‌های نوینی است که اخیراً استفاده از آن در مطالعات شهری نیز رواج یافته و می‌تواند به‌عنوان ابزاری مناسب و کارآمد در راستای تولید داده‌های کیفی از شهر و زندگی روزمره ساکنان آن مورد استفاده قرار گرفته و طراحان شهری را در شناسایی نشانه‌ها و مفاهیمی که بر آن دلالت دارند، یاری دهد. در این مقاله محله نازی‌آباد تهران به عنوان نمونه ‌موردی از جهت حضور نشانه‌ها، تأثیر آنها و معانی عناصر محیطی بر اقشار مختلف ساکنان و خوانش محیطی بررسی می‌شود. هدف این پژوهش نقد رویکرد نقشه‌های ذهنی لینچ و بررسی تأثیر معانی حاصل از عناصر و نشانه‌های شهری در ایجاد تصویر محیط در ذهن مردم و خوانایی محیط است که با بررسی میدانی محله، تهیه نقشه‌های ذهنی، تکمیل پرسشنامه و سنجش از طریق تصویر از ساکنان محقق می‌گردد. بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهند که عناصر لینچی بیشتر به منظور خوانایی محیط و قابلیت ادراک سریع محیط پیرامون به‌کار می‌روند و بیشتر کاربرد عملکردی دارند. ولی انسان‌ها بر اساس تجربه، فرهنگ، گذشته تاریخی، جهان‌بینی و... معانی مختلفی را از عناصر محیطی برداشت نموده و تعابیر ویژه‌ای را بر اساس خوانش نشانه‌های محیطی می‌توانند از محله خود داشته باشند. لذا طراحان شهری می‌توانند تغییرات و طراحی محیطی را با توجه به عناصر حاوی بارهای معنایی در زندگی شخصی و جمعی افراد انجام داده و  امکان ایجاد دلبستگی محیطی را فراهم سازند.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: شهرسازی|مدیریت شهری
دریافت: 1390/11/29 | پذیرش: 1391/6/5 | انتشار: 1392/6/30