دوره 2، شماره 2 - ( 1391 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 66-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Moradi A, Hosseini S B, Yazdani H. Controlling Environmental Impact of Building through Assessment and Improvement of Construction Embodied Energy. Naqshejahan 2012; 2 (2) :55-66
محمد مرادی اصغر، حسینی سید باقر، یزدانی حمید. کنتـرل تاثیرات محیطی ساختمان به روش اندازه‌گیری و کاهش انرژی نهان واحد سطح در فاز ساخت (نمونه موردی: ساختمان مسکونی 7 طبقه در شمال تهران). نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1391; 2 (2) :55-66

1- استاد ، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
2- دانشیار ، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران.
3- دانشجوی دکتری معماری، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران
اندازه‌گیری و کنترل تاثیرات محیطی ساختمان در دهه اخیر توجهات بسیاری را به خود جلب کرده است. علاوه بر انرژی مصرفی توسط یک ساختمان در طول دوره بهره‌برداری، مقادیر قابل توجهی از انرژی در فرآیند ساخت مورد استفاده قرار می‌گیرد که این انرژی را انرژی نهان ساخت نامیده‌اند. در این تحقیق تلاش می‌گردد تا با بررسی و اندازه‌گیری انواع انرژی‌های مصرفی در طول فرآیند ساخت، روشی کاربردی برای اندازه‌گیری عددی انرژی نهان واحد سطح تدوین نموده و با ارائه راهکارهایی عملی مقدار این عدد را تا حد ممکن کاهش دهیم. برای این منظور، انرژی مصرفی در فرآیند ساخت را از حاصل جمع انرژی نهان مصالح ساختمانی، میزان انرژی مصرفی برای حمل مصالح و انرژی مصرفی ماشین‌آلات ساختمانی و میزان انرژی‌های فسیلی و الکتریکی مورد استفاده در مراحل ساخت در سایت ساختمانی پنج طبقه در تهران به مساحت کل 1400 متر مربع مورد اندازه‌گیری قرار دادیم. از تقسیم جمع کل انرژی مصرفی در این ساختمان بر کل سطح قابل بهره‌برداری، مشخص گردید که انرژی نهان ساخت این ساختمان 19/795 گیگا‌ژول بر متر مربع است. این عدد شاخصی مناسب و دقیق برای مقایسه سهم انرژی مصالح، حمل و ساخت بوده و به‌راحتی امکان مقایسه سیستم‌های مختلف ساختمانی را ایجاد نمود. با وجود اینکه تغییر در این عدد تنها حاصل انتخاب مصالح نبوده و بلکه مدیریت پروژه و ساخت و میزان انرژی مصرفی در سایت نیز بخشی از این انرژی نهان را به خود اختصاص خواهد داد. با مقایسه انرژی نهان واحد سطح ساختمان نمونه در یافتیم که با جایگزینی مصالح با سطح انرژی بالا با مصالحی با انرژی نهان کمتر می‌توان انرژی نهان واحد سطح این ساختمان را تا 6/1% مقدار اولیه کاهش داده و به 74/12 گیگا‌ژول بر متر مربع رساند.

دریافت: 1390/12/15 | پذیرش: 1391/9/30 | انتشار: 1391/12/29