دوره 5، شماره 2 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 29-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Doostmohamadian M, Hosseini S B, Taghvaei V. Performance Complex Subway Station in Critical Condition. Naqshejahan 2015; 5 (2) :19-29
دوست محمدیان مهشید، حسینی سید باقر، تقوایی ویدا. عملکرد مجتمع های ایستگاهی مترو در مواقع بحران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1394; 5 (2) :19-29

1- کارشناسی ارشد معماری دانشگاه علوم و تحقیقات بروجرد، بروجرد، ایران
2- دانشیار دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران )نویسنده مسوول
3- استادیار دانشکده شریعتی، تهران، ایران
طراحی مجتمع های ایستگاهی مترو و امتزاج آ نها با موضوع بحران در معماری فرصتی، جهت شناخت چند منظورگی عملکرد فضاهای ایستگاهی فراهم م یسازد. مقاله حاضر می کوشد تا در راستای کاهش آسی بپذیری ها، تمهیداتی جهت استفاده از این فضا ب هعنوان فضای اسکان موقت در شرایط اضطراری قائل شود. سؤالاتی که در این پژوهش مطرح می شود عبارتند از اینکه، آیا یک مجتمع ایستگاهی مترو می تواند ضمن ایفای نقش، ب هعنوان یک ایستگاه و مجموعه فرهنگی تجاری، در مواقع بحران تبدیل به یک فضای اسکان موقت بشود؟ و اینکه چه عواملی روی انعطا فپذیری معماری ایستگاه ها تأثیرگذارند؟ با توجه به فرضیات تحقیق ب هنظر می رسد ا گر ایستگاه مترو ب هصورت چند منظوره طراحی شود، م یتواند پاسخگوی نیازهای مردم در قالب فضایی جهت اسکان موقت باشد و اینکه مؤلفه هایی مانند تطبیق پذیری و سازگاری فضایی تأثیر زیادی روی انعطاف پذیری معماری ایستگاه ها دارند. چارچوب نظری بر اساس پیشینه تخصصی آن شکل گرفته، روش تحقیق، روش توصیفی )پیمایشی دلفی( می باشد و نتیجه پژوهش با استناد به مؤلف ههای انعطا فپذیری که شامل سیزده مؤلفه مؤثر بر ارائه الگویی جهت طراحی یک فضای منعطف در قالب پرسشنام ههایی در اختیار 50 متخصص قرار گرفت. یافته ها نشان داد که دو عامل )سازگاری و انطباق( و )تبدیل پذیری( اثرگذاری بیشتری در دومنظورگی طراحی داشت هاند.

دریافت: 1394/7/21 | پذیرش: 1394/4/1 | انتشار: 1394/7/21