صدیقی رویا، پناهی سیامک، فروتن منوچهر، دیباج سید موسی. عوامل موثر در تفسیر یا خوانش معماری اسلامی بر مبنای حکمت متعالیه. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (4) :295-303
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-42566-fa.html
1- گروه معماری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2- گروه معماری، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران ، Siamak_architecture@yahoo.com
3- گروه معماری، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
4- گروه فلسفه، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (2624 مشاهده)
اهداف: این پژوهش به شناخت عوامل موثر در تفسیر یا خوانش معماری اسلامی بر مبنای حکمت متعالیه میپردازد. وجودشناسی محیط زندگی بشری به انسانها امکان کشف مجدد عالم را بهمثابه تمامیتی متعین از ذات وجود متحقق، فراهم میآورد و از آنجا که زیربنای حکمت متعالیه را علم وجود تشکیل میدهد، لذا خوانش معماری بر مبنای حکمت متعالیه برای یافتن آنچه موجب جاودانگی در عرصه معماری است، کمک میکند.
روشها: روش تحقیق پژوهش، روش توصیفی-تحلیلی بهصورت استدلال منطقی با رویکرد کیفی است. برای چارچوب تحلیل از ارکان بینامتنیت فرهنگ اعم از باورها، ارزشها، جفرافیا و آداب و رسوم استفاده شده است.
یافتهها: یافتههای تحقیق بر اهمیت و جایگاه عوامل موثر در تفسیر یا خوانش معماری اسلامی بر مبنای حکمت متعالیه بر شناخت و کاربرد هرچه بیشتر آن دلالت دارد.
نتیجهگیری: فرآیند حاصل از این پژوهش به این نتیجه دست یافته است که تفسیر معماری با استفاده از فلسفه ملاصدرا از مسیر شناخت معمار، زمینههای فهم و پیشادارکهای او برگرفته از مرتبهوجودی شخص که با حرکت جوهری بهسوی کمال در ماهیت زمان و نسبیت آن است و در ابعاد غریزی، فطری و ارادی متاثر از بینامتنیت فرهنگ در همه ارکانش (باورها، ارزشها، جفرافیا، آداب و رسوم) میسر میشود.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
معماری اسلامی ایرانی پیشرو دریافت: 1399/3/10 | پذیرش: 1399/8/21 | انتشار: 1399/10/11