جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای شیعه


دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف: مساله شناسی سیاست های شهرسازی ایران با تمرکز بر بعد حقوقی برنامه های توسعه شهری در دوره بعد از انقلاب از اوائل دهه ۶۰ تا اواخر دهه ۹۰ می­باشد.
روش کار: به این منظور پس از مطالعه دقیق متن مصوبات در بازه زمانی یادشده، با رویکرد تفسیری- تحلیلی و به کمک روش تحلیل محتوای کیفی، مصوبات موضوعات مرتبط با طراحی شهری پرداخته شده بود، استخراج گردید و سپس محتوای مرتبط با طرح های توسعه شهری از منظر حقوقی، در این ۴۲ مصوبه مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ ها: توجه به بافت و بناهای تاریخی با ۲۴/۶۸ درصد، توجه به زمینه تاریخی موجود با ۱۸/۳۶، گردشگری در پهنه­ های شهری با ۱۶/۵۸، و محورهای تفریحی و فراغتی با ۱۵/۴۷ درصد بیشترین‌ موضوعاتی بودند که از نظر حقوقی مورد توجه‌ بوده اند. در این‌ میان به‌ موضوعات «محور دید» با ۰/۹۸، «محور پیاده روی» ۱/۸۸ و «محور دوچرخه سواری»۱/۸۸ توجه «به تناسبات ارتفاعی» «مقیاس انسانی» توجه‌ کمتری به لحاظ حقوقی در مسائل سیاست های شهر سازی ایران از نظر حقوقی در طی دهۀ ۶۰ تا اواخر دهۀ ۹۰ شده است‌.
نتیجه­ گیری: در نتیجه‌ هم‌ اینک‌ با وجود صد عنوان از متون قانونی‌ که‌ حداقل‌ یک‌ ماده یا بند مرتبط‌ با امر طرح ریزی‌ کنترل توسعه‌ کالبدی‌ کشور دارند، این‌ مجموعه‌ هنوز نتوانسته‌، پاسخ‌گوی‌ نیازهای‌ امروز توسعه‌ کالبدی‌ کشور باشد و روابط‌ دولت‌ با مردم و مردم با مردم و چارچوب حقوقی‌ و قانونی‌ روابط‌ را معین‌ کند.
 

دوره ۶، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده

اهمیت نقش و موقعیت دریایی ایران و بهره­گیری از امکاناتی که سواحل آن در ارتباط با حوزه­های منطقه و جهان دارا می­باشد، زمینه را برای استفاده از آنها به منظور توسعه و رشد اقتصادی و اجتماعی ایران از طریق پیشرفت­های دریاپایه مهیا می­سازد. این نوشتار تلاش بر آن دارد که با توجه به توان­های مناسبی که امکانات اقتصادی و تجاری و بازرگانی دریایی ایران در پیش روی قرار می‌دهد زمینه را به­منظور تحقق هدف­های متعالی پیشرفت دریاپایه آماده کرده و نکاتی را در ارتباط با آن برشمرد. به­رغم این نوشتار یکی از مهمترین نکته­ها در ارتباط و با پیگیری پیشرفت دریاپایه­ای، اعمال مدیریت منسجم و کارایی قابل قبول آن می­باشد. در ابتدای نوشتار، اهمیت موقعیت و توان­های دریایی ایران به­منظور توسعه و رشد مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی زمینه‌های تاریخی حوزه­های دریایی ایران پرداخته شده و سپس به بررسی اهمیت ارتباطات اقتصادی و بازرگانی در سطح ملی و منطقه‌ای و جهانی از دیدگاه توسعه برنامه‌های دریاپایه اشاره می‌شود. در ارتباط با این عوامل به بررسی متون نظری پرداخته شده و نقش اهمیت مدیریت دانش­پایه برای تحقق هدف­ها برشمرده شده و آنگاه زمینه­های تحقق برنامه­های تصمیم­گیری شده مورد توجه قرار می­گیرد. این مورد به صورت دسته­بندی شده، نقش مدیریت را در ساماندهی و جهت‌گیری برنامه‌های توسعه دریاپایه ای مطرح می‌سازد و لزوم بهره­گیری از آن را به منظور نیل به هدف­ها مورد توجه قرار می­دهد و لزوم مدیریت جامع را مطرح می‌کند. در تحلیل موضوع، نکاتی موجزتر در ارتباط با نقش مدیریتی برنامه­های پیشرفته دریا محور مورد بررسی قرار می‌گیرد. در پایان نوشتار نیز با جمع‌بندی مطالب مطرح شده به پیشنهاد‌هایی در زمینه‌های کارا بودن هرچه بیشتر نقش مدیریت در تحقق برنامه‌های در نظر گرفته شده در ارتباط با بهره­مندی از حوزه­های دریایی ایران اشاره می­شود.
 
سمانه جلیلی‌صدرآباد، اسماعیل شیعه، مصطفی بهزادفر،
دوره ۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

اﻫﺪاف: اﻣﺮوزه رﺷﺪ و ﮔﺴﺘﺮش ﺷﻬﺮﻫﺎ ﺑﻪویﮋه ﻣﺎدرﺷﻬﺮﻫﺎ و ﮐﻼنﺷﻬﺮﻫﺎ ﻣﻮﺟﺐ ﮐﺎﻫﺶ رواﺑﻂ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺑﯿﻦ ﺷﻬﺮوﻧﺪان و ﻣﺘﻌﺎﻗﺒًﺎ ﺑﯿﮕﺎﻧﮕﯽ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و اﻧﺰوای اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺷﻬﺮوﻧﺪان و ﺑﻪﺗﺪریﺞ ﮐﻢﺷﺪن ﻫﻮیﺖ ﻣﺤﻠﻪﻫﺎی ﺷﻬﺮی و ﺟﺪایﯽﮔﺰیﻨﯽ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ آﻧﻬﺎ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻫﺪف ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺷﻨﺎﺳﺎیﯽ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﺟﺪایﯽﮔﺰیﻨﯽ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ- ﻓﻀﺎیﯽ و ﺑﺮرﺳﯽ آﻧﻬﺎ در ﻣﺤﻠﻪ ﻓﺪک و ﮐﺮﻣﺎن واﻗﻊ در ﻣﻨﻄﻘﻪ ۸ ﺷﻬﺮداری ﺗﻬﺮان ﺑﻮد. اﺑﺰار و روشﻫﺎ: ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮐﺎرﺑﺮدی ﺣﺎﺿﺮ در ﺳﺎل ۱۳۹۵ و در ﺗﻬﺮان اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. از ﺟﺎﻣﻌﻪ آﻣﺎری ۴۹۰۶۱ ﻧﻔﺮی ﺑﺎ ﺑﻌﺪ ﺧﺎﻧﻮار ۳، ۵۲ ﺧﺎﻧﻮار ﺑﺎ ﺷﯿﻮه ﻧﻤﻮﻧﻪﮔﯿﺮی ﺧﻮﺷﻪﺎی ﭼﻨﺪﻣﺮﺣﻠﻪای اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪﻧﺪ. یﮏ ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪ ﻣﺤﻘﻖﺳﺎﺧﺘﻪ ﺑﻪ ﮐﺎر رﻓﺖ. ﻣﺤﻠﻪ ﻓﺪک و ﮐﺮﻣﺎن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻣﻮردی ﻣﻄﺮح و ﻣﯿﺰان ﺟﺪایﯽ ﮔﺰیﻨﯽ در آﻧﻬﺎ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺷﺪ. ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﯽ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ در ﺟﺪایﯽ ﮔﺰیﻨﯽ از ﺷﯿﻮه ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻋﺎﻣﻠﯽ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. ﺑﺮای اﻧﺠﺎم ﺑﻬﺘﺮ ﻣﺤﺎﺳﺒﺎت ﺑﺎ ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎی ﮐﻤﺘﺮ، ﺑﻪ ﮐﻤﮏ ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻋﺎﻣﻠﯽ ﺗﻌﺪاد ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎ ﺑﻪ دو ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﯽ ﮐﺎﻫﺶ یﺎﻓﺖ. ﺳﭙﺲ ﺷﯿﻮه ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻋﺎﻣﻠﯽ در آﻧﻬﺎ اﻋﻤﺎل و ﺑﺎ ﻧﺮم اﻓﺰار Geo Segregation Analyzer ۱.۲، ﻣﯿﺰان ﺟﺪایﯽﮔﺰیﻨﯽ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ و آزﻣﻮن ﻫﺎی ﮐﯿﺴﺮ-ﻣﯿﺮاﻟﮑﯿﻦ، ﺑﺎرﺗﻠﺖ و ﻧﺮم اﻓﺰار SPSS ۱۸ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪﻧﺪ. یﺎﻓﺘﻪﻫﺎ: ﻣﺠﻤﻮع دو ﻋﺎﻣﻞ ﺑﯿﺶ از ۵۲% واریﺎﻧﺲﻫﺎ را ﺗﻮﺿﯿﺢ داد. ﻋﺎﻣﻞ اول ﺣﺪودًا ۷۵/۳۶% ﮐﻞ واریﺎﻧﺲ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺷﺎﺧﺺ و ﻋﺎﻣﻞ ﺑﻌﺪی ﻧﯿﺰ %۶۷/۱۵ واریﺎﻧﺲ ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎ را ﺗﺒﯿﯿﻦ ﮐﺮدﻧﺪ. ﻣﯿﺰان ﺟﺪایﯽﮔﺰیﻨﯽ ﻓﻀﺎیﯽ- اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ در ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺴﯿﺎر ﭘﺎیﯿﻦ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ، ﺑﻨﺎﺑﺮایﻦ آﻧﻬﺎ از ﻧﻈﺮ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، اﻗﺘﺼﺎدی و ﮐﺎﻟﺒﺪی ﺑﺴﯿﺎر ﺑﻪ ﻫﻢ ﺷﺒﯿﻪ ﺑﻮدﻧﺪ. 
ﻧﺘﯿﺠﻪﮔﯿﺮی: در ﻣﺤﻠﻪ ﻓﺪک و ﮐﺮﻣﺎن ﺟﺪایﯽﮔﺰیﻨﯽ رخ ﻧﺪاده و ایﻦ دو ﻣﺤﻠﻪ و ﺳﺎﮐﻨﺎن آﻧﻬﺎ از ﻧﻈﺮ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، اﻗﺘﺼﺎدی و ﮐﺎﻟﺒﺪی ﺑﺴﯿﺎر ﺑﻪ ﻫﻢ ﺷﺒﯿﻪ ﻫﺴﺘﻨﺪ. 


صفحه ۱ از ۱