۴۸ نتیجه برای خسارت
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
امروزه طراحی لرزهای سازهها بر اساس عملکرد، به طور وسیعی مورد توجه جامعه مهندسی قرار گرفته است. به طوری که روشهای مختلفی برای طراحی عملکردی توسط محققین ارائه شده و این نگرش تا حد زیادی وارد آییننامههای طراحی و بهسازی سازهها نیز شده است. در این روش، ساختمان به گونهای طراحی میشود که در زلزلهای با سطح خطر مشخص، سطح عملکرد مورد انتظار و از پیش تعیین شدهای را برآورده نماید. از آنجایی که سطوح عملکردی ساختمان، بر اساس میزان خسارت وارده به اعضای سازهای و غیر سازهای تعیین میشود؛ یکی از راهکارهای کاربردی و مؤثر برای ارزیابی عملکرد، برآورد هزینهی تعمیر ساختمان است. در این رویکرد، هزینهی تعمیر به صورت خسارت سالانهی مورد انتظار و به روش احتمالاتی تعیین میشود. در این پژوهش، ابتدا سه ساختمان اداری ۴-، ۱۲-، و ۲۰-طبقه با سیستم باربر لرزهای قاب خمشی بتنی ویژه در منطقهای با خطرپذیری بالا انتخاب شد. سپس با مدلسازی غیرخطی سازهها و تحلیل دینامیکی فزاینده آنها، رابطه احتمالاتی مابین شتاب طیفی زلزله و پارامتر خسارت یعنی جابهجایی نسبی طبقات و همچنین منحنی شکنندگی فروریزش به دست آمد. بدین منظور با بهرهگیری از مدل ساده شدهی قاب جایگزین، بیش از ۳۰۰۰ تحلیل دینامیکی غیرخطی انجام شد. در ادامه هزینه تعمیر شامل هزینه تعمیر اعضای سازهای شامل تیر و ستون، هزینه تعمیر اعضای غیر سازهای شامل پارتیشن و دیوار خارجی و هزینه جایگزین کردن سازههای دچار فروریزش به صورت خسارت سالانهی مورد انتظار محاسبه شد. نتایج محاسبهی هزینههای تعمیر نشان میدهد که در زلزله سطح DBE، هزینهی تعمیر ساختمانهای ۴-، ۱۲-، و ۲۰-طبقه به ترتیب ۳%، ۵/۲%، و۱۰% هزینهی جایگزینی ساختمان و در زلزله سطح MCE، به ترتیب ۲۲%، ۲۳%، و۳۸% هزینهی جایگزینی ساختمان است. هزینه تعمیر اعضای سازهای نیز بیشتر از هزینه تعمیر اعضای غیر سازهای محاسبه شد.
آزاده نوری فرد، فاطمه مهدی زاده سراج، محسن وفامهر،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
در حال حاضر اغلب مهندسین سازه در فرایند طراحی، دیوارها را به عنوان عناصر غیرساز های به شمار آورده و تنها جرم آ نها را در محاسبات مدنظر قرار می دهند. از طرف دیگر معماران نیز، مشخصات دیوارها را بدون توجه به عملکرد لرزه ای آن ها تعیین میکنند. در حالی که تجربیات زلزله های گذشته نشان میدهد دیوارها میتوانند آثار مثبت یا منفی بر رفتار
ساختمان داشته باشند. هدف از این مقاله شناسایی نقاط ضعف دیوارها و آثار آن ها بر عملکرد لرزه ای ساختمان به شیوه ای مفهومی میباشد. در این تحقیق از مشاهده خسار تهای زلزله های گذشته به عنوان یک آزمایشگاه با مقیاس یک به یک استفاده شد ه است.
نتیجه مطالعات نشان میدهد رفتار لرزه ای دیوارها در یک نمودار شامل سه سطح و هر یک در دو جهت مثبت و منفی قابل تحلیل است. در سطح یک از عملکرد نامطلوب، تنها دیوار دچار آسیب میگردد، در سطح دو، احتمال وارد شدن آسیب به دیگر عناصر ایجاد می گردد، در سطح سه، دیوار موجب آسیب دیدن سازه ساختمان میگردد. در سطح یک از عملکرد مطلوب، دیوار پایدار باقی می ماند، در سطح دو، دیوار آسیبی بر عناصر دیگر وارد نمیکند، در سطح سه، دیوار میتواند موجب پایداری سازه های غیرمقاوم در برابر زلزله گردد یا پتانسیل اضافی برای سازه های مقاوم در برابر زلزله به وجو دآورد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
شبپره مینوز برگ گوجهفرنگی (Tuta absoluta) خطرناکترین آفت گوجهفرنگی در ایران است. سطوح مقاومت شش رقم گوجهفرنگی به خسارت این آفت طی دو فصل زراعی (۱۳۹۴-۱۳۹۵) مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهبرداری بهصورت هفتگی انجام شد. خسارتهای برگی و میوه بههمراه عملکرد کل میوه در این ارقام مورد مقایسه قرار گرفت. علاوه بر این، تراکم تریمومهای برگی نیز مشخص شد. ترتیب بیشتری به کمترین نرخ آلودگی برگی ارقام پریموارلی، کالج ان۳، پتومک، ریوگرند، ارلی اربانا و سوپر ۲۲۷۰ بود. در هر دو فصل زراعی، نرخ آلودگی در ارلی اربانا بهصورت
معنیداری کمتر از سایر ارقام بود. ترتیب عملکرد کل گوجهفرنگی (از بیشترین به کمترین) به ارقام سوپر ۲۲۷۰، ارلی اربانا، ریوگرند، پتومک، کالج ان۳ و پریموارلی تعلق داشت.
آزاده نوریفرد، فاطمه مهدیزادهسراج،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: از آغاز دوران مدرنیسم هنگامی که معماران، بهرهگیری زیباییشناسانه از اسکلتهای فلزی و بتنی در ساختمان را آغاز نمودند، مشکلات پیکربندی لرزهای جدیدی نیز بروز کرد؛ علیرغم وجود آییننامههای لرزهای، بسیاری از مواقع سطح ایمنی مورد نظر در ساختمانها بهدلیل کمتوجهی در طراحی و اجرا حاصل نمیشود. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان نقش معماران بر عملکرد لرزهای ساختمانهای میانمرتبه متعارف با بهرهگیری از تجارب زلزلههای گذشته بود.
اطلاعات و روشها: در مطالعه تجربی حاضر با توجه به رویکرد پهنانگر تحقیق، از طریق مشاهده خسارات وارد بر ساختمانهای اسکلت بتنی و فلزی در زلزلههای گذشته بهنوعی از یک آزمایشگاه استفاده شد. دادههای تحلیلی در پنج حوزه شامل بستر و ساختگاه، هندسه و فرم معماری، هندسه و فرم سازه، جزئیات عناصر معماری، جزئیات عناصر سازهای از طریق روش استدلال منطقی با فرآیند مطالعه، طراحی و اجرا تطبیق داده شده و نهایتاً کلیه آسیبهای بالقوه بهصورت یک ماتریس کنترلی پایه برای استفاده معماران تنظیم شد.
یافتهها: طبق مدل طیفی پنجقسمتی برخلاف تصور اولیه که در ساختمانهای اسکلت فلزی و بتنی تمام مسئولیت طراحی ساختمان در برابر زلزله به عهده مهندسین سازه بوده و همچنین برخلاف نظر برخی دیگر از محققان که نقش معماران را در حد طراحی اولیه فرم بنا میدانند، معماران نقش تعیینکنندهای بر طیف وسیعی از عوامل موثر در عملکرد لرزهای ساختمان در فرآیند مطالعه، طراحی و اجرا به عهده داشتند.
نتیجهگیری: معماران نقش تعیینکنندهای بر طیف وسیعی از عوامل موثر در عملکرد لرزهای ساختمان در فرآیند مطالعه، طراحی و اجرا به عهده دارند.
دوره ۸، شماره ۲۰ - ( ۱۲-۱۳۸۳ )
چکیده
چکیده
نظم عمومی از قواعد محدود کننده آزادی اراده قراردادی است که در کلیه نظامهای حقوقی ، از جایگاه ویژه و قابل تأملی برخوردار است. این قاعده که در نوشته های حقوقی راجع به قراردادها تحت عنوان « موجبات نامشروع شدن قرارداد» مورد مطالعه قرار می گیرد در حقوق کشورهای فرانسه، انگلیس و ایران به لحاظ اوصاف و آثار از وضعیت کاملاً مشابهی برخوردار نیست. در هر سه نظام حقوقی مورد مطالعه، ضمانت اجرایی قراردادهای مغایر نظم عمومی، بطلان مطلق اعلام شده، اما از نظر آثار این بطلان، تفاوتهایی به نظر می رسد. در هر سه کشور، اجرای مفاد قرارداد ممکن نیست، اما از لحاظ امکان استرداد عوض و امکان طرح ادعای خسارت، تفاوتهایی وجود دارد. حقوق فرانسه و انگلیس نسبت به امکان استرداد عوض و اخذ خسارات استثنا هایی قائل شده است، اگرچه از نظر نوع استثنا و شرایط اعمال این استثناها، بین آن دو نیز تفاوت به چشم می خورد. در حقوق ایران امکان اجرای مفاد قرارداد های مغایر نظم عمومی و اخلاق حسنه منتفی است اما امکان استرداد عوض قراردادی و اخذ خسارت بر خلاف نظر پذیرفته شده در حقوق دو کشور مذکور، در نوشته های حقوقی نویسندگان ایرانی ظاهراً منتفی است. در این مقاله نویسندگان تلاش کرده اند موضوع امکان استرداد عوض و اخذ خسارات را با توجه به ماهیت نظم عمومی و اخلاق حسنه بررسی کنند و از نظریه متعارف و سنتی نویسندگان حقوقی که در این خصوص بحث کردهاند، فاصله بگیرند.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
چکیده
بهموجب تبصره (الحاقی ۱۳۷۶) ماده ۱۰۸۲ ق.م. با استفاده از قالب نوین « رعایت شاخص قیمت سالانه» مهریه قابل تقویم به نرخ روز دانسته شده است. البته این قالب با قالبهای «خسارت تأخیر تادیه» و «شرط ضمن عقد» تفاوت دارد که با معرفی و مقایسه آنها با یکدیگر، این تمایز را نشان دادهایم. همچنین برای به نرخ روز درآوردن مهریه، شرایط ماهوی و شکلی ویژهای در قوانین پیشبینی شده است که بررسی از آنها، مقصود اصلی این مقاله را تشکیل میدهد. در این راستا، ابهامات و سؤالات چندی را نیز مطرح ساخته و تلاش کردهایم با عنایت به سابقه قانونی بحث و تکیه بر مبنای نظری مسأله و نیز استمداد از قواعد تفسیر قانون، پاسخهای مناسبی ارائه کنیم.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
وقوع بحرانهای طبیعی از طریق تقلیل پس انداز دولتی، منجر به کاهش کلی نرخ پس انداز می شود اما برآیند اثر بحران بر پس انداز کل به تأثیر بحران بر پس انداز بخش خصوصی نیز بستگی دارد. در این مقاله تاثیر بحرانهای طبیعی بر پس انداز کل از طریق روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی(ARDL) در دوره زمانی ۱۳۸۵-۱۳۵۲ برآورد شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که بحرانهای طبیعی، میل متوسط به پس انداز را افزایش می دهند. همچنین ضریب جمله تصحیح خطا مبین تعدیل حدود ۶۹ درصد از عدم تعادل های کوتاه مدت در هر دوره می باشد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
ارزیابی خسارت اعضای باربر قبل از مقاوم سازی آن ها ضروری است. درصورتی که وضعیت خسارت دیدگی عضو
به طور کمی با یک عدد بیان شود، این عدد، شاخص خسارت نامیده می شود. یکی ازمهم ترین شاخص های خسارت اعضا بتن آرمه ،
مدل پارک-آنگ است. این مدل با استفاده از نتایج آزمایشگاهی روی تیرها و ستون های بتن آرمه با شکل های مختلف انهدام تدوین
شده است. نتایج این مدل براساس اظهار تدوین کنندگان آن دارای عدم قطعیت قابل ملاحظه است . در این پژوهش با اس تفاده از
تعداد قابل ملاحظه ای نتیجه ی آزمایشگاهی و با تمرکز بر ستون های بتن آرمه با نوع انهدام مشخص، دقت مدل پارک-آنگ در مورد
PEER رفتار خمشی ستون های بتن آرمه افزایش داده شده است. نتایج آزمایشگاهی مورد استفاده از بانک اطلاعاتی موسسه پژوهشاتی
گرفته شده است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
چکیده
هدف از تهیه و تحریر این مقاله، اجمالاً روشن کردن زوایای مسائل و قضایای مختلف مطروحه و بعضاً بدیع، پیرامون رکن خسارت در بزه جعل و پاسخ به سؤالات و رفع ابهامات است. در خصوص این امر برخی از سؤالها و ابهامات در تألیفات حقوقدانان داخلی مورد توجه قرار نگرفته و به سکوت برگزار شده است و بعضی دیگر نیز با وجود اختلاف نظر، جوابهایی متعارض نسبت به آن داده اند. در این ارتباط، نخست با استناد به آرای دیوان عالی کشور و نقطه نظرهای اندیشمندان حقوق کیفری، به توصیف و تحلیل این رکن و نقد و بررسی اندیشهها بر اساس مبانی ق.م.ا می پردازیم و سپس شرایط و عوامل تحقق و ظهور این رکن را بررسی می کنیم. بر خلاف عقاید ابراز شده دایر به عنصر بودن برخی از این عوامل منحصراً و به نحو مستدل شرط بودن (نه عنصر یا رکن تلقی شدن) آنها تأکید شده است. در این مقاله با توجه به نظریه های مطروحه در این خصوص آنها را نقد و بررسی کرده و به سؤالات قابل طرح با استدلال پاسخ داده می شود. در نهایت موضوع خسارت در تحریف اسناد بی اعتبار با استناد به اندیشه ها و آرای مختلف حقوقدانان بررسی می شود. بدین ترتیب در سراسر مقاله ضمن هر بحث نتیجه یا نتایج حاصل از آن نیز انعکاس یافته است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده- در این مطالعه قاب های خمشی فولادی دوگانه با دیوار برشی بتنی و با تعداد طبقات ۸، ۱۲ و ۱۵، تحت دو الگوی بارگذاری دینامیکی طیفی و استاتیکی معادل که در اغلب آیین نامه های معتبر دنیا استفاده می شوند و بر اساس ایده توزیع یکسان مقاومت در اعضا طراحی شده اند. سپس این قاب های دوگانه تحت شش زمین لرزه شدید قرار گرفته و با کمک تحلیل دینامیکی غیر خطی، توزیع خسارت در آن ها محاسبه و بررسی شده است. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که با وجود توزیع یکسان مقاومت در اعضا و طبقات، توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای ساختمان اعم از تیر، ستون و دیوار برشی، یکسان نیست. هم چنین نتایج بیانگر این واقعیت هستند که تنها بررسی میانگین توزیع خسارت کلی در طبقات و در انواع اعضای سازه ای برای ارزیابی خسارت لرزه ای کافی نبوده و باید خسارت موضعی وارد شده به هر یک از اعضای سازه ای نیز به طور مستقل مورد توجه خاص قرار گیرد. چرا که انهدام موضعی اعضا می تواند انهدام کلی سازه را به دنبال داشته باشد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- برای بررسی نظری و عملی تأثیر افزایش خسارت بر مشخصات دینامیکی سازه های بتنی که هدف اصلی این پژوهش است، می توان مشخصات دینامیکی سازه مانند بسامد های طبیعی و شکل های مودی را با استفاده از مدل تحلیلی نرم افزاری که توانایی ارزیابی سامانه با وجود ترک، به ویژه ترک های خمشی را داشته باشد، به دست آورد. در این پژوهش برای دست یابی به این مدل، نمونه های آزمایشگاهی در آزمایشگاه با مدل تحلیلی اجزاء محدود مناسب، مدل سازی و نتایج آن با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است. این نمونه ها شامل تیرهای بتنی مسلح و پیش تنیده ای است که در آزمایشگاه ساخته شده است. در این مقاله برای آشنایی با نکات خاص مربوط به تحلیل استاتیکی غیرخطی و تحلیل دینامیکی (مودال) برای اعضای بتن آرمه خسارت دیده، چگونگی مدل سازی تحلیلی یکی از این نمونه ها نشان داده شده است. در این پژوهش، مدل سازی اجزاء محدود با دو پیچیدگی همراه شده است؛ نخست، ماهیت مدل سازی ماده ای مانند بتن است که با وجود ترک خوردگی و ساختار حاکم بر شکست بتن از یک روند غیرخطی تبعیت می کند و امری پیچیده و حساس است؛ دوم، رفتار چندگانه بتن و فولاد به ویژه در کنار هم، بر دشواری مدل سازی افزوده و نیاز به رعایت بسیار دقیق نکات را ایجاد می کند. این مطالعه نکات ویژه ای دارد که ارائه آن ها طی این مقاله می تواند برای مطالعات مشابه مفید باشد؛ بنابراین نخست نرم افزار اشاره شده معرفی و موارد لازم و مهم برای استفاده از آن گفته خواهد شد و سپس روند مدل سازی عضو بتن آرمه و مقایسه نتایج به دست آمده با آزمایش، ارائه خواهد شد.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده-از عوامل موثر بر رفتار لرزه ای سازه ها که طراحی، به آن وابسته است، تیپ بندی المان های سازه ای هنگام آزمایش و طراحی است. تیپ بندی که بیشتر به خاطر آسانی اجرا و سادگی کار انجام می شود، روی رفتار لرزه ای سازه اثر می گذارد. در این پژوهش اثر تیپ بندی ستون های بتن آرمه روی رفتار غیرخطی سازه های ۴، ۸ و ۱۲ طبقه بتن آرمه و پاسخ های سازه مانند بیشینه تغییر مکان و شاخصهای خسارت (با تیپ بندی و بدون تیپ بندی) بررسی شده است تا نتایج مثبت و منفی این تیپ بندی ها که اکنون در طراحی و اجرای سازه مرسوم است، روشن شود. سازه های مورد نظر با رکورد زلزله طبس با شتاب های بیشینه (PGA) گوناگون ارزیابی دینامیکی غیرخطی شد و شاخص های خسارت برپایه ی المانها، طبقات و نیز شاخص های کلی خسارت بر پایه ی شاخص خسارت Park-Ang-Wen، محاسبه و ارائه شده است. نتایج ارزیابی،گویای کم بودن اثر تیپ بندی در PGAهای کمتر از ۰,۵g بر خسارت کلی سازه است و از روی دیگر نشان می دهد که در PGAهای بزرگ تر، سازههای تیپ بندی شده دچار خسارت های بیشتری می شود. تیپ بندی المان های سازه ای باعث تمرکز انرژی و خسارت در المان هایی می شود که نسبت نیرو به ظرفیت المان (DE/CE) در تراز بالاتری قرار دارد؛ این پدیده باعث ایجاد طبقات نرم در سازه و بیشتر مواقع افزایش خسارت کلی سازه می شود.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
از آنجا که نرمافزار IDARC نرمافزاری شناخته شده در محاسبهی شاخص خسارت پارک است و با توجه به اینکه مقدار شاخص خسارت پارک کاملأ به مقدار انحنای نهایی مقطع عضو وابسته است، نحوهی عملکرد IDARC در تعیین این پارامتر از اهمیت بهسزایی برخوردار میشود. برای بررسی موضوع، نتایج آزمایشگاهی موجود روی ۹ تیر با نتایج نرمافزار IDARC مقایسه شده است که حاکی از ایرادات قابل توجه در خروجی IDARC است. همچنین کنترلهای تحلیلی روی نتایج IDARC، از جمله کنترل تعادل نیرویی در مقطع و کنترل کرنش دورترین تار فشاری بتن در لحظهی انحنای نهایی، حاکی از ایرادات غیر قابل اغماض در نتایج این نرمافزار است. در ادامه، الگوریتم بهکار رفته در IDARC برای محاسبهی منحنی لنگر- انحنای بازبینی و اصلاح شده و به کمک آن برنامهای نوشته شده که قادر به اعمال مدل بتن Chang&Mander و مدل بتن بهکار رفته در IDARC است. نتایج برنامه و الگوریتم پیشنهادی به خوبی با نتایج آزمایشگاهی و نتایج نرمافزار OpenSees هماهنگ است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف اصلی مقاله تجزیه و تحلیل خسارات رفاهی آلودگی ناشی از فعالیتهای اقتصادی در ایران میباشد. که با استفاده از چهارچوب الگوی رشد تعمیمیافته، یک الگوی سیستم دینامیک(SD)[۱] اقتصادی- زیستمحیطی برای اقتصاد ایران طراحی گردیده است. عناصر الگو شامل توابع رفاه اجتماعی، خسارت رفاهی، تولید، انباشت سرمایه فیزیکی و انسانی، انباشت آلودگی، توزیع درآمد و شرایط اولیه میباشد. در این جهت، با در نظر گرفتن سال پایه۱۳۸۴ و بهکارگیری مقادیر پارامترهای متناظر با اقتصاد ایران، مسیر متغیرهای آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن در یک افق ۲۰ ساله شبیهسازی شده است. نتایج شبیه سازی بیانگر این است که با ادامه وضع موجود، آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن با نرخ مثبتی افزایش پیدا میکند. براین اساس با ادامه وضعیت فعلی اهداف توسعه پایدار در افق مورد نظر قابل دستیابی نخواهد بود. بنابراین بهبود وضعیت آتی محیط زیست نیازمند مداخله دولت از طریق ابزارهای سیاستگذاری مناسب است. نتایج تحلیل حساسیت پارامترهای سیاستی بیانگر تأثیر منفی پارامترهای انتشار تکنولوژی پاک و ترجیحات زیست محیطی تولیدکنندگان بر آلودگی سرانه و خسارت رفاهی وارده بر جامعه میباشد. علاوه بر این با افزایش ترجیحات زیست محیطی مصرفکنندگان، میزان خسارت وارده بر رفاه جامعه افزایش پیدا میکند. متغیرهای آلودگی سرانه و خسارت رفاهی ناشی از آن به ترتیب از بیشترین حساسیت نسبت به پارامترهای ترجیحات زیست محیطی تولیدکنندگان، ترجیحات زیست محیطی مصرفکنندگان و انتشار تکنولوژی پاک برخوردار میباشد. این نتایج میتواند برای برنامهریزی جهت دستیابی به توسعه پایدار مورد توجه قرار گیرد.
[۱]. Dynamic Systems.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
درخصوص خسارت وارد به مسافر ویا گیرنده کالا، در حمل و نقل هوایی، وی باید فوراً پس از کشف خسارت، ظرف مهلت های معین در کنوانسیون ها، موضوع را به اطلاع متصدی حمل برساند. کوتاهی در انجام این مقرره، حق اقامه دعوا علیه متصدی را از میان خواهد برد. این مقاله قصد دارد شخص مستحق اعتراض و نحوه مطلع ساختن متصدی امر در موارد مختلف از جمله خسارت کلی، خسارت جزئی، فقدان کالا و تأخیر در رساندن کالا و نیز رعایت مهلت های قراردادی را بررسی کند. این مقاله در پایان، مواردی را که متضرر از مطلع ساختن متصدی معاف است نیز بررسی خواهد کرد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
چون بخش عمده خسارت ناشی از نقض حق اختراع، خسارت وارد به منفعت است ضابطه مند کردن جبران آن ها ضروری است. نظام حقوقی آمریکا منافع تفویت شده مالک و حق الامتیاز متعارف را به عنوان دو ضابطه تعیین خسارت پذیرفته است. ضابطه اول طبق روش چهار مرحله ای پاندویت (در صورت اثبات وجود تقاضا در بازار، موجود نبودن کالای جانشین در بازار، توان مالک برای تولید کالای موضوع اختراع و اثبات میزان سود) مورد استفاده قرار می گیرد.
طبق این ضابطه، تنها منافعی قابل جبران هستند که مقتضی آن ها موجود و مانع آن ها مفقود باشد و در صورت عدم اثبات یکی از شروط پاندویت یا در صورت درخواست زیاندیده، خسارت براساس حق الامتیاز متعارف تعیین می شود.
در حقوق ایران، تفکیک منافع قابل جبران از منافع غیرقابل جبران همانند حقوق آمریکا است و بخشی از منافع آینده طبق قاعده تفویت، قابل جبران است؛ یعنی منافع ناشی از حق اختراع به سه دسته موجود، در حکم موجود و احتمالی تقسیم می شود. منافع دسته دوم که مقتضی آن ها موجود و مانع آن ها مفقود است مانند دسته اول قابل جبران هستند، چون عرفاً در حکم موجودند. منافع دسته سوم به دلیل نبودن مقتضی یا وجود مانع قابل جبران نیستند.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
استراد سود تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض، روشی برای جبران خسارت وارد به حقوق مالکیت فکری و مبتنی بر قاعده جلوگیری از دارا شدن ناعادلانه است که از سوی برخی کشورهای پیشرو در زمینه حقوق مالکیت فکری به عنوان ضمانت اجرای نقض این حقوق، پیش بینی شده است.
این ضابطه جبران خسارت، ممکن است از سوی خواهان در کنار ضابطه منفعت تفویت شده خواهان یا جایگزین آن مورد مطالبه قرار گیرد و اگر موجب محاسبه مضاعف خسارت نگردد، روش مناسبی برای محاسبه خسارت است.
براساس این ضابطه، خواهان به صرف اثبات معاملات ناقض، مستحق استرداد سود حاصل از آن معاملات خواهد بود؛ مگر این که خوانده اثبات کند تمام یا بعض سود حاصل از معاملات مذکور منتسب به عواملی غیر از حق فکری نقض شده است.
در قوانین خاص مالکیت فکری کشورمان، چنین ضابطه ای پیش بینی نشده است؛ ولی با توجه به پذیرش قاعده منع دارا شدن بلاجهت در فقه و حقوق، از جمله در مبحث استیفا (که براساس آن، اجازه استرداد اموال و دارایی تحصیل شده بلاجهت بدون ارتکاب خطا داده شده) می توان نتیجه گرفت زیاندیده به طریق اولی می تواند منافع تحصیل شده توسط ناقض در اثر نقض حقوق مالکیت فکری (ارتکاب خطا) را مسترد کند.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
برای بررسی رفتار سازه و مولفههای آن در برابر نیروهای لرزهای، ایجاد یک تاریخچه بارگذاری هماهنگ برای آزمایشها که الگو مناسبی را از واقعیت نشان دهد، لازم است. مقاومت و ظرفیت تغییر شکلی بستگی به خسارت تجمعی دارد و هر کدام از اجزا دارای یک حافظه دائمی از خسارات و رخدادهای گذشته میباشند. در هر لحظه از زمان میتوانند تمامی چرخههای پشت سر گذاشتهی خود را که در کاهش سلامت این اجزا دخالت داشتهاند به خاطر بیاورند، که هدف از یک پروتکل بارگذاری دستیابی به این مهم میباشد. به گواهی اطلاعات و مستندات علمی ایران از خطرپذیرترین مناطق جهان محسوب میشود. به همین دلیل بررسی عملکرد اتصالها باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. در این مطالعه قابهای خمشی فولادی ۷، ۱۲ و ۲۰ طبقه به عنوان نمونه مطالعاتی انتخاب شدند و با تهیه فهرست مناسب شتابنگاشتی از زلزلههای اتفاق افتاده در ایران بین سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۸۶ ، درخواستهای اعمالی ناشی از زلزله به این مولفه سازه مورد بررسی قرار گرفت. برای تهیه پروتکل بارگذاری اتصالات خمشی تحلیل تاریخچهزمانی با فهرست شتابنگاشتهای پیشنهادی انجام شد و با استفاده از روش شمارش چرخه رینفلو شبهسنجههای خسارتی برای نمونههای مطالعه به دست آمدهاست. تعداد چرخههای خسارتی، مجموع بازههای تغییر شکلی، بازه تغییر شکلی و بیشینه بازه تغییر شکلی شبهسنجههای درخواست میباشند که این شبهسنجهها برای تمام طبقات نمونههای مطالعه بررسی و مقایسه میشوند. در ادامه برآورد آماری بر روی شبهسنجههای خسارتی انجام شد و مقادیر هدف به دست آمدهاست. و در نهایت پروتکل بارگذاری برای اتصالات خمشی رایج در ایران پیشنهاد شدهاست
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
روشهای تشخیص خسارت لرزهاساس به دلیل بینشی که از رفتار دینامیکی کلی سازه میدهند، برای ارزیابی خسارت در سازههای بنایی، مورد استقبال هستند. با توجه به ناهمگنی و پیچیدگی رفتار سازههای بنایی که اکثراً ناشی از رفتار غیرخطی سطوح تماس میباشد، مدلسازی دقیق آنها امری چالش برانگیز است. نظر به ماهیت ناپیوسته و مرکب سازههای مصالح بنایی، مدلسازی به روش المان مجزا یکی از روشهای مناسب برای مدلسازی این گونه سازهها، مخصوصاً رفتار غیرخطی آنها میباشد. بدین منظور در اولین گام در پژوهش حاضر، دیوارهای مصالح بنایی به روش ریزمدلسازی در نرمافزار ۳DEC مدلسازی و رفتار غیرخطی آن با نتایج آزمایشهای معتبر مقایسه و صحت آن مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه نرمافزار ۳DEC قادر به محاسبه مستقیم فرکانسهای اصلی سازه نیست، هدف بعدی، ارائهی روشی برای استخراج غیرمستقیم فرکانس و پارامترهای رفتاری دینامیکی در محیط نرمافزار المان مجزا میباشد. نتایج روش پیشنهادی مذکور با نتایج تحلیل فرکانسی در روش المان محدود مقایسه و از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل شد. در مرحلهی بعد، به منظور یافتن رابطهی بین رشد ترک و خسارت در دیوار با رفتار دینامیکی، سازه تحت تأثیر سطوح خسارت مختلف قرار گرفت و در هر سطح خسارت، فرکانسهای اصلی آن استخراج شدند. در انجام تحلیلها، فرکانس بهعنوان شاخص رفتار دینامیکی، و جابهجایی بالای دیوار بهعنوان شاخص خسارت انتخاب شدند. بر اساس دادههای تحلیل شده، علیرغم تغییرشکل کوچک سازه با افزایش سطوح خسارت، افت فرکانس نسبی قابلتوجهی مشاهده می-شود که متناسب با رشد و ظهور ترک در سازه است.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- یکی از مناسبترین روشهای ارزیابی عملکرد لرزهای، بررسی خسارتهای ایجاد شده در اجزای سازه است. شاخصهای خسارت معیارهایی هستند که سعی میکنند با رصد چند متغیر خسارت، آسیب های ایجاد شده در اعضا و کل سازه را کمی کنند. یکی از مهمترین شاخصهای خسارت موجود شاخص خسارت پارک- انگ است که خسارت اعضا را به صورت ترکیب خطی خسارتهای ناشی از بیشینه تغییرشکلها و رفتار چرخهای بیان میکند.
در این مقاله شاخص خسارت پارک-انگ در سطوح عملکرد لرزهای سازههای بتن مسلح مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور سه قاب خمشی بتن مسلح با تعداد طبقات مختلف در نظر گرفته شده و بر اساس آییننامههای عملکردی و با تحلیل دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی در سطوح عملکرد طراحی شدهاند. قابها تحت هفت شتابنگاشت، تحلیل دینامیکی غیرخطی شده و در نهایت بر اساس نتایج حاصل، تحلیل خسارت روی آنها صورت گرفته است.
بر اساس نتایج حاصل نحوه ارتباط میان شاخص خسارت پارک- انگ و معیار طراحی در آییننامههای عملکردی و همچنین ارتباط میان شاخص خسارتها مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این مطالعه حدود شاخص خسارت پارک- انگ در سطوح عملکرد تعیین شده و مشاهده شد که این شاخصهای خسارت در سطح عملکرد آستانه فروریزش نیاز به بررسی بیشتر دارد. این شاخص خسارت حساسیت کمی نسبت به خسارتهای ستون داشته و نمیتواند خسارتهای ناشی تمرکز خسارت در یک طبقه را به طور مناسب تبیین کند.