۲۷ نتیجه برای پیچیدگی
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیچیدگی نحوی متون کتابهای درسی تالیف شده برای دانشآموزان ایرانی به زبان فارسی انجام شده است. اصول نظری پژوهش بر دستور وابستگی تنییر (۱۹۵۹) استوار است که از طریق بررسی روابط وابستگی بین عناصر هسته و وابسته در گروههای نحوی، به توصیف ساختهای نحوی در زبانهای گوناگون میپردازد. در این پژوهش بطور ویژه، ساختهای بنیادین ارائه شده توسط طبیبزاده (۱۳۸۰، ۱۳۸۵، ۱۳۹۱) برای مقایسه به کار گرفته شده است. دادهها از بررسی ۲۱۱ متن متعلق به کتابهای درسی استخراج شده است. برای گردآوری دادهها با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند، ۶۳۳ جمله از کل متون درسی انتخاب و ساخت بنیادین آنها استخراج گردیده است. جملههای استخراج شده، با نرمافزار اکسل یکپارچه و در محیط SPSS تحلیل شده است. نتایج نشان داد علاوه بر ساختهای بیست و چهارگانه ارائه شده برای زبان فارسی، ساختهای بنیادین ||فا، متح، مس||، ||فا، متح، متح، مس|| هم در متون کتابهای درسی کاربرد داشته است و پرکاربردترین ساختهای بنیادین در جملات متون کتابهای درسی تمامی پایهها ساختهای دوظرفیتی بودند. بررسی متممها نشان داد که در جملات کتابهای سه پایه به ترتیب، فاعل اسمی ۹۶,۴%، متمم حرف اضافهای ۴۱,۹% ، متمم مستقیم ۳۱,۴%، ، مسند ۱۷.۲% و متمم بندی ۱۵.۳% بیشترین کاربرد را داشتهاند. یافتههای پژوهش حاضر با شناسایی میزان پیچیدگی نحوی جملات متون کتابهای درسی کودکان ۱۰ تا ۱۲ ساله، نیمرخ رشد زبانی آنها را نشان میدهد. نتایج این تحقیق میزان خوانشپذیری متون آموزشی تالیف شده برای دانشآموزان ایرانی را نشان میدهد و میتواند برای مولفین کتابهای آموزشی کاربرد داشته باشد.
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مسئله تخصیص بهینه ایستگاه به کاربران در شبکههای سلولی، درسالهای اخیر به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته است. در این پایاننامه به بررسی مساله تخصیص ایستگاه پایه به کاربران در شبکههای سلولی پرداختیم. نتیجه این پایاننامه دو الگوریتم ابتکاری است. الگوریتم اول برای حل مسئله تخصیص است که در آن علاوه بر WCDMA بهینه ایستگاه پایه به کاربران در لینک فروسو و در شبکههای مبتنی بر لحاظ شرایط رادیویی و ظرفیت هر ایستگاه پایه و محدودیت منابع موجود در شبکه، مسئله انصاف ۱ هم در نحوه تصمیم گیری و تخصیص ایستگاه پایه به کاربران در نظر گرفته شده است. این مساله در قالب یک است. به این ترتیب هدف اصلی NP-Complete بیان خواهد شد دارای پیچیدگی از نوع MMKP مساله الگوریتم مذکور ایجاد بیشترین تعداد ارتباط ممکن بین کاربران و شبکه از طریق تخصیص بهترین ایستگاه پایه به هر کاربر است به نحوی که ارتباط بین کاربر و ایستگاه پایه شرایط لازم برای برقراری یک ارتباط رادیویی مطمئن را فراهم کند و علاوه بر این تا حد ممکن بتوانیم منابع مصرفی لازم برای ارتباطات بین با وارد کردن تعداد کانال- ،GSM ایستگاه پایه و ترمینال را کمینه کنیم. الگوریتم دوم در شبکههای مبتنی های آزاد هر ایستگاه پایه در تصمیمگیری برای تخصیص اولیه ایستگاه پایه به کاربران، باعث کاهش در احتمال انسداد تقاضای کاربران برای تخصیص ایستگاه پایه، میشود.
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش ویژگیهای معنایی دوگانساختهای فارسی در چارچوب نظریه تصویرگونگی بهطور عام و اصل تصویرگونگی کمیت بهطور خاص بررسی شده است. مطالعات انجامشده در باب ویژگیهای معنایی دوگانساختها در اغلب زبانها، حاکی از ارتباط این نوع ساخت با معانی/ مفاهیمی همچون فزونی، کثرت، شدت، تداوم، تکرار، کمال، تمامیت، توزیع و... است. ازاینرو، هدف این پژوهش، نشان دادن ارتباط دوگانساختهای فارسی با معانی/ مفاهیم یادشده و تبیین این ارتباط در چارچوب نظریه تصویرگونگی، اصل تصویرگونگی کمیت و مدل تجدیدنظرشده «ریگر» است. این مهم پس از پژوهشی گسترده در باب رابطه صورت و معنای دوگانساختهای فارسی، در قالب یک طبقهبندی معنایی (جدولهای۲-۶) محقق شده است.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
در محیط پویای امروزی، داشتن استراتژیهای مناسب به تنهایی برای شرکتها کافی نبوده و باید آنها قادر به هماهنگی با محیط خود نیز باشند. نوآوری یکی از عواملی است که شرکتها با گزینش ساختار سازمانی مناسب میتوانند از آن برای دستیابی به مزیت رقابتی ماندگار بهره گیرند. هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی ساختار سازمانی (رسمیت، تمرکز و پیچیدگی) بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری سازمانی است. به این منظور از مدلیابی معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزئی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، مجموعه شرکتهای تولیدی متوسط و بزرگ شهرستان مشهد و ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود که در بین مدیران ارشد این شرکتها توزیع و جمعآوری شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده از نمونه آماری ۸۹ نفری مدیران ارشد شرکتهای مذکور نشان داد که مدل مفهومی پژوهش از برآزش مناسبی برخوردار بوده و رابطه بین عدم طمینان محیطی با ابعاد ساختار سازمانی، یعنی تمرکز، رسمیت و پیچیدگی و همچنین رابطه بین رسمیت و پیچیدگی ساختار سازمانی با نوآوری معنادار بود. اما رابطه بین تمرکزگرایی و نوآوری معنادار نبود که در نتیجه نقش میانجی پیچیدگی و رسمیت ساختار سازمانی در رابطه بین عدم اطمینان محیطی و نوآوری معنادار و مورد تأیید قرار گرفته و نقش میانجی تمرکزگرایی مورد تأیید قرار نگرفت.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
در دهه های اخیر، پردازش بندهای موصولی و بررسی پیچیدگی های آن ها در زبان های مختلف نقش عمده ای در تحقیقات زبان شناسی و روان شناسی ایفا کرده است. این تحقیق برای مقایسه پیچیدگی دو نوع بند موصولی فاعل- فاعل و فاعل- مفعول در زبان فارسی انجام شده است. این پیچیدگی را بر اساس معیار روان شناختی میزان درک یا عدم درک این نوع جملات در کودکان ۳ تا ۶ ساله سنجیده ایم؛ چنانکه ۹۶ کودک را در سه گروه سنی ۳- ۴، ۴- ۵ و ۵- ۶ سال (هر گروه ۳۲ نفر) انتخاب کردیم و به هریک جملاتی شامل بندهای موصولی مورد نظر به دو صورت مجزای خبری و پرسشی با روش های نشان دادن شکل، اشیای واقعی یا درخواست برای اجرای یک فرمان ارائه دادیم و درک آنان را از این جملات ارزیابی کردیم. نتیجه نشان داد که بند موصولی فاعل- مفعول هم در جملات خبری و هم پرسشی به طور کاملاً واضح، پیچیده تر از بند موصولی فاعل- فاعل بوده است.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
عدم قطعیتها و ریسکهای ناشی از پیچیدگی محیطی، بسیاری از مفروضات و مبانی روش انجام پروژههای بزرگ صنعت احداث را زیرسؤال برده و از کارآیی و اثربخشی آنها میکاهد. در ادبیات موضوع به انتخاب روش مناسب انجام پروژهها در شرایط پیچیده پرداخته نشده است و پژوهشهای موجود نیز، بر مبنای نظم اول مدیریت پروژه که پیچیدگی محیطی را در سطح متعارف میبیند، ارائه شده است. بر مبنای چارچوبهای فکری[۱] جدید مدیریتی و علمی، مانند نظم دوم مدیریت پروژه، ضروری است با درک و نگاهی جدید از محیط، در راهکارها و مدلهای موجود، بازنگریهای لازم به عمل آورد.
هدف اصلی این مقاله، پیشنهاد طراحی و ساخت مناسب انجام پروژههای صنعت احداث است که در شرایط پیچیده محیطی (که عدم قطعیت بالا از پیامدهای آن است) برنامهریزی و اجرا میشوند. این مقاله نشان میدهد که در شرایط پیچیده همراه با عدم قطعیت بالا، روش انجام طراحی و
ساخت متداول[۲] با انتقال حداکثری ریسکها به پیمانکار، پاسخگوی انجام پروژههای بزرگ صنعتی نبوده و باید با اصلاح مبانی و بکارگیری سازوکارهای نوآورانه، آن را بهبود بخشید. اساس و مبنای روش طراحی و ساخت پیشنهادی این مقاله، افزایش انعطافپذیری و تسهیم ریسک بین ارکان میباشد. در این مقاله از روش پژوهش کیفی با استراتژی نظریهپردازی داده بنیاد (نوع ظهوریابنده گلیزر) برای شناسایی عدم قطعیتها، ریسکها و سازوکارهای پیشنهادی استفاده شده است.
دوره ۷، شماره ۷ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
نشانهشناسی نوین با رویکردی پدیدارشناختی، بیشتر به مطالعه فرآیندهای آفرینش معنا، در قالبی فراتر از نظامهای دلالی پرداخته و به نقش توانش ادراکی-حسی سوژههایی تندار در فرآیند آفرینش معنا تاکید دارد. ما نیز در این مقاله به سبکِ «پژوهشهای میانرشتهای» و با چارچوبِ نظری «تئوری پیچیدگی» نشان دادهایم که چگونه الگوهای آفرینش معنا در خلال کنش متقابل و «هم حضوری» تن-سوژهها در نظام معنایی تطبیق، مشابه رفتار و اندرکنش سیستمهای پیچیده تکاملی، تابع ویژگیهای رفتاری آشوبناک بر طبق «نظریه آشوب» میباشد. پیامد این پژوهش نه فقط جستاری بر وجود انطباقِ الگوها بین دو حوزه نظری، بلکه ارایه پشتوانهای علمی با رویکردی میان رشتهای بر وجود الگوهایی در فرآیندِ آفرینش معنا است که پیشتر، برخی ویژگیهای آنها هم در نظام معنایی تطبیق و هم نظامهای زبانی به شکلی تجربی یا نظری بررسی شدهاند. به طور کل، نظامهای دلالت معنایی از جمله «زبان»، وجودی مستقل از سوژه انسانی ندارند، به این تعبیر که آنها زاییده فعل و انفعالات بیوشیمیایی و عصب شناختیِ ارگانیسمی زنده(سیستمی پیچیده) به نام "انسان" هستند و انتظار میرود این سیستمهای نشانهشناختی نیز مانند سیستمی پیچیده رفتارهای بر پایه الگوهای «نظریه آشوب» از خود نمایان سازند. همچنین کارایی دیگر این انطباق، جدای از ارایه پشتوانهای علمی به مشاهداتی تجربی یا نظری، این است که وجود مفاهیمی چون «ناامنی»، «ریسک و خطر»، «سرایت حسی» و «حساسیت ادراکی» را در فرایند تولید معنا در نظام تطبیق بر اساس وجود الگوهای نظریه آشوب توضیح داده و در عین حال برخی از ویژگیهای مهم معنای تولید شده را هم در نظامهای زبانی و هم پیشازبانی تطبیق شرح میدهد. شایان ذکر است که در این بحث روش پژوهش ما به شیوه تحلیلی توصیفی میباشد.
کریم مردمی، آرمین مودی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
تلاش برای توصیف عمل طراحی بهعنوان فرآیند، ریشه در نظریه سیستمها دارد. بنابراین اشاره میشود که بسیاری از مسایل طراحی و برنامهریزی محیطی از عناصر ناهمگونی ساخته شدهاند که در تعامل با یکدیگر قرار دارند، دارای ویژگیهای پیدایش هستند، در طول زمان ادامه پیدا میکنند و با شرایط در حال تغییر سازگار میشوند. ازاینرو طراحان و برنامهریزان توجه ویژهای به تفکر محاسباتی کردهاند. با وجود آن که طی سالهای اخیر روشهای مدلسازی محاسباتی و شبیهسازی موفقیتهای زیادی را کسب کردهاند، اما همچنان بسیاری از آنها در نمایش پدیده پیدایش، ایجاد تعامل میان عاملهای ناهمگن و رویارویی با پدیدههای توزیعشده در طول زمان ناتوان باقیماندهاند. در چند سال اخیر، پارادایم مدلسازی عاملمحور مورد توجه قرار گرفته است تا توصیفی از نحوه رفتار این گونه مسایل ارایه و نتایج متعدد بالقوه، در قالب طیف وسیعی از گزینهها و پیشبینی آینده مورد بررسی قرار گیرد. هدف این مقاله بررسی مدلسازی عاملمحور و تبیین خطوط فکری اصلی آن در کاربردهای معماری و بررسی شکافهای تحقیقاتی است. بدینمنظور ۲۰۳ مقاله مرتبط در بازه زمانی ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶ بررسی شد. سپس مقالات براساس موضوعات مشترک گروهبندی شدند، و هر دسته تبیین شد تا وضوح بیشتری از چشمانداز پیشرو برای مطالعات آتی فراهم شود. مطالعات نشان داد که استفاده از این مدلها میتواند بینشهای بیشتری در فرآیندهای برنامهریزی، طراحی و مداخلات محیطی فراهم آورد، همچنین بررسی خطوط اصلی فکری در کاربردهای آن نشان میدهد که در این حوزه طراحی مشارکتی دیگر مورد توجه طراحان نیست و رباتها از زمینههای جدید و نوظهور این حوزه هستند.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش، تأثیر ایجاد تغییر در بار شناختی تکلیف و شرایط اجرای آن در عملکرد نوشتاری فراگیران زبان مطالعه شده است. بررسی رابطۀ بین خودنظمجویی فراگیران و تولید نوشتاری انفرادی و مشارکتی آنها در تکالیفی متفاوت ازنظر پیچیدگی شناختی، هدف دیگر تحقیق حاضر است. ۱۲۲ فراگیر زبان انگلیسی بهطور تصادفی در چهار گروه تقسیم شدند و چهار نوع تکلیف ساده- انفرادی، ساده- مشارکتی، پیچیده- انفرادی و پیچیده- مشارکتی را انجام دادند. دادههای جمعآوریشده با تحلیل واریانس چندمتغیره و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. یافتهها نشان دادند که شرایط انجام تکلیف باعث ایجاد تفاوت معناداری در صحت نوشتاری فراگیران زبان شد؛ ولی پیچیدگی تکلیف تفاوت چشمگیری در اَبعاد مختلف نگارش آنها ایجاد نکرد. فراگیرانی که تکلیف ساده را بهطور مشارکتی انجام دادند، بالاترین میانگین را در صحت نوشتاری بهدست آوردند. همچنین، خودنظمجویی فراگیرانی که تکلیف پیچیده را بهشکل انفرادی انجام دادند، همبستگی مثبت معناداری با صحت نوشتاری آنها نشان داد. یافتههای ما بر نیاز به توجه بیشتر به شرایط انجام تکلیف و تفاوتهای فردی فراگیران در مدلها و چارچوبهای ارائهشده برای طراحی و تنظیم تکالیف، تأکید میکند.
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
پژوهشهای انجامشده برای شناسایی جایگاه روساختی فاعل در جملات بینشان زبان فارسی به شکلگیری دو دیدگاه متفاوت در این مورد درمیان زبانشناسان ایرانی منجر شدهاند. برخی از زبانشناسان همچون انوشه (۱۳۸۷)، درزی (۱۹۹۶، ۱۳۸۵، ۱۳۸۸)، تفکری رضایی (۱۳۸۹) و درزی و مهدی بیرقدار (۱۳۸۹) با ارائۀ شواهدی نشان دادهاند که فاعل جمله پس از ادغام در درون فرافکن بیشینۀ گروه فعلی (کوچک)، بهمنظور بازبینی مشخصۀ حالت فاعلی یا اصل فرافکنی گسترده، به جایگاه شاخص گروه تصریف یا زمان حرکت میکند؛ درحالی که براساس پیشنهاد کریمی (۲۰۰۵)، جایگاه بنیادی و روساختی فاعل در جملات بینشان زبان فارسی درون فرافکن بیشینۀ گروه فعلی کوچک درنظر گرفته میشود و برای حرکت فاعل به شاخص گروه تصریف یا تصریف، الزامی وجود ندارد. در این مقاله، بهکمک یک آزمون روانزبانشناختی دورخط ازنوع قضاوت دستوریبودگی، شواهدی را در تأیید دیدگاه پژوهشگرانی ارائه میکنیم که جایگاه روساختی فاعل را شاخص فرافکن بیشینۀ گروه تصریف یا زمان میدانند.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
باوجود اهمیت متنوعسازی و توسعۀ صنعتی همگونیافتن روشی مناسب برای تعیین همگونی و ارتباط، یکی از اصلیترین چالشها در پیادهسازی این نوع استراتژی است. به همین دلیل انجام مطالعههای کاربردی با استفاده از روشهای جدید تعیین همگونی برای حل مسائل واقعی دنیای سیاستگذاری و استراتژی ضروری بهنظر میرسد. از همین رو هدف از انجام این پژوهش شناسایی محصولات همگون با تولیدات فعلی صنعت ساخت قطعات و تجهیزات کشور است. روش استفادهشده در این پژوهش رویکرد پیچیدگی اقتصادی است که با تکیه بر دادههای صادرات ۶۶۹ کد کالایی ذیل صنعت ساخت قطعات و تجهیزات در سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۷، به شناسایی فرصتهای تولیدی همگون با قابلیتهای در اختیار صنعت ساخت قطعات و تجهیزات ایران میپردازد. یافتههای این پژوهش از وجود ۲۸ فرصت تولیدی همگون با وضعیت فعلی صنعت ساخت قطعات و تجهیزات ایران خبر میدهد که حرکت به سمت آنها موجب متنوعتر و پیچیدهترشدن این صنعت شده است که در صورت تولید آنها میتوان به انباشت قابلیتهای فنّاورانه و کسب درامد صادراتی بیشتر دست پیدا کرد. برایناساس تولید برخی از انواع توربین، موتور، قطعههای وسایل نقلیه، تیوب، قطعههای ماشینآلات و لوکوموتیو بخش عمدهای از فرصتهای تولیدی همگون با صنعت ساخت قطعهها و تجهیزات ایران را تشکیل میدهند. یافتهها و روش استفادهشده در این مقاله میتواند بهعنوان راهنمایی کارا بهوسیله سیاستگذاران صنعتی و مدیران مورداستفاده قرار گیرد.
دوره ۱۰، شماره ۲۰ - ( ۳-۱۳۸۵ )
چکیده
تئوری پیچیدگی، علم مطالعه سیستمهای انطباقی پیچیده است. علمی است که تئوری آشوب، تئوری خودسامانی و هندسه برخالی را در بر میگیرد. این تئوری برخلاف آشوب که از فیزیک ریشه گرفته، به طور اساسی ریشه در بیولوژی دارد. اگر چه بین هستیشناسی، شناختشناسی و روششناسی تئوری پیچیدگی و پست مدرنیست شباهتهایی وجود دارد، ولی نمیتوان آن را در گروی پست مدرنیست قرار دارد؛ زیرا بین علم پیچیدگی و پارادایم اثباتگرایی نیز شباهتهایی وجود دارد. در این مقاله با نگاهی به مفهوم پارادایم، سیر تطور مقایسه پارادایمها با تئوری پیچیدگی، بررسی و ارکان سهگانه پارادایم اثباتگرایی و پست مدرنیست را با پیشفرضهای تئوری پیچیدگی مقایسه خواهد شد. در اینجا نتیجهگیری میشود که تئوری پیچیدگی به طور کامل در گروی پست مدرنیسم قرار نمیگیرد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده:
دوره فرهنگی بانِش در جنوب ایران، یک مرحله کلیدی در افزایش پیچیدگیهای اجتماعی- اقتصادی در نیمه دوم هزاره چهارم پ.م به شمار میآید. تولید و توزیع تخصصیِ محصولاتِ صنعتی و غذایی در کنار تغییر الگوهای استقراری و راهبردهای زیستی نشاندهنده یک تطور فراگیر منطقهای است که نظام متفاوتی را در جامعه بانشی حوضه رودخانه کر برقرار میسازد. در این میان برخی شواهد باستانشناختی، مختصات جامعهای متخصص درزمینه تولید و توزیع محصولات دامی را در کنار جوامع تولیدکننده کشاورز/ صنعتگر این حوضه ترسیم مینماید که موجودیت آن بهعنوان یک پدیده نوین، متأثر از پیچیدگی اقتصادی در بازه زمانی و مکانی مذکور است. پژوهش حاضر شکلگیری و توسعه دامپروری تماموقت را در پیکربندی نظام اقتصادی-اجتماعی این دوره ترسیم و با بهرهگیری از رویکرد حد وسط و با قیاسی تاریخی- مردم شناختی توضیحی برای چگونگی تطور راهبردهای تولیدی و شکلگیری بسترهای مبادله محصولات دامی ارائه مینماید.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
سؤال اصلی این تحقیق واقعیت روانشناختی پیچیدگی بازنمودی زمان دستوری نسبی در فارسی است؛ یعنی چگونگی ادراک شنیداری انواع مختلف زمانهای دستوری نسبی فارسی. در اینجا روش تصمیمگیری واژگانی بیناحسی بهکار رفته است تا نحوۀ پردازش جملات حاوی انواع زمانهای دستوری نسبی با برنامۀ نرمافزاری اندازگیری زمان واکنش به هزارم ثانیه (dmdx ) بررسی شود. چارچوب نظری مبتنیبر رمزگان چندبخشی/ چندگانۀ موردنظر شاپیرو (۱۹۹۰) در روانشناسی زبان و طبقهبندی زمانی موردنظر کامری (۱۹۸۵) در زبانشناسی است. متغیر مستقل نوع زمان دستوری و متغیر وابستۀ زمان واکنش آزمودنیها به محرک دیداری است. آزمودنیها ۲۵ نفر دانشجوی ۱۸ تا ۳۰ ساله در دو گروه مرد و زن بودهاند. نتیجۀ آزمون اول نشان میدهد که جملات سادۀ حاوی زمان دستوری نسبی بیزمان (مصدر) دیرتر از انواع دیگر (حال کامل، گذشتۀ کامل و التزامی) پردازش میشوند. تبیینِ یافتۀ حاضر این است که مصادر از آنجا که بینشانترین صورت فعلی هستند و فاقد وجه، زمان، شخص و شمار هستند شمول معنایی بیشتری دارند و دیرتر پردازش میشوند. نتیجۀ آزمون دوم نشان میدهد که زمان پردازش جملات مرکب حاوی زمانهای نسبی مختلف تفاوت معنیدار با هم ندارد. به عبارت دیگر، با مرکب شدن نوع جمله تفاوتهای معنیداری که در آزمون (۱) قابلمشاهده بود ازبین رفته است. این نکته نشان میدهد که متغیر نوع جمله نسبتبه متغیر زمان دستوری فعل تأثیر بیشتری بر بار شناختی ذهن دارد. در این دو آزمون متغیر جنسیت آزمودنیها بیاثر شناخته شده است. یافتهها را میتوان در آموزش زبان فارسی، تدوین کتاب و تهیۀ مواد آموزشی مدنظر قرار داد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۸- )
چکیده
انتقال فراموشکارانه یا انتقال مبهم (OT)، یک عنصر ساختاری اساسی در بسیاری از پروتکلهای رمزنگاری میباشد. یک رویکرد متداول در طراحی پروتکلهای محاسبات چندسویهی امن، این فرضیه است که موجودیتهای شرکتکننده در پروتکل، پیش از شروع پروتکل نزد یکدیگر احراز اصالت میشوند و پیامهای پروتکل بر روی یک کانال احراز اصالت شده منتقل میشوند. با این وجود، رویکرد ذکر شده باعث ایجاد محدودیتهایی در طراحی، توسعه و تحلیل محاسبات چندسویهی امن میشود. در این مقاله، با تغییر برخی از شناختهشدهترین پروتکلهای توافق کلید احراز اصالت شدهی مبتنی بر دیفی-هلمن، سه پروتکل انتقال فراموشکارانهی احراز اصالت شده طراحی شده است. در نتیجه در طرحهای پیشنهادی ما، به جای واگذار کردن احراز اصالت به یک زیرپروتکل جداگانه، احراز اصالت در بطن پروتکل انتقال فراموشکارانه نهفته است. نشان خواهیم داد که پروتکلهای پیشنهادی، در مدل نیمه-درستکار، امن میباشند. همچنین، نشان داده میشود که استفاده از پروتکلهای پیشنهادی نسبت به روشهای پیشین (ایجاد کانال احراز اصالت شده و سپس انجام عملیات OT) از یک سو موجب کاهش پیچیدگی محاسباتی فرستنده و گیرنده میشود و از سوی دیگر باعث کاهش تعداد پیامهای رد و بدل شده میشود.
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مطالعه به بررسی تحلیلی دینامیک حالت پایدار یک رشته طناب خطی، همگن و نامیرا پرداخته شده است که یک سیستم فنر و دمپر خطی موضعی به آن متصل گردیده است. همچنین هر دو انتهای طناب به طور همزمان و یکسان با حرکت نوسانی، تحریک شده است. میرایی موضعی منجر به پیچیدگی مود در طناب شده که این امر باعث ظهور فاصله فرکانسی بین ماکزیمم دامنهی نقاط مختلف طناب و تغییرات فاز گردیده است که نشان دهندهی محدودهی شکلگیری پیچیدگی مود در طناب است. در این تحقیق نشان داده شده است که ترکیبهای مختلفی از سفتی فنر و میرایی موضعی وجود دارد که در آنها پیچیدگی مود به بیشترین حد خود میرسد. از همه مهمتر اینکه این ترکیب در هر فرکانس تحریک بیبعد مشخص، منحصر به فرد میباشد. در این ترکیبها میرایی محدودهی مشخصی دارد، اما با بزرگتر شدن فرکانس مقدار سفتی فنر افزایش مییابد. در این حالت تمام مودهای نرمال ارتعاشات طناب از بین رفته و در عوض حرکت موج در طناب رخ میدهد. نتیجه با اهمیت دیگر اینکه میرایی که منجر به بیشترین فاصله فرکانسی میشود، الزاما با میرایی که به ازای آن بیشترین پیچیدگی مود و یا همان حرکت امواج رخ میدهد، برابر نیست.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
در دنیای پر رقابت امروز، افزایش کارایی زنجیره تامین, در موفقیت شرکتها اهمیت بسزایی دارد. عوامل مختلفی مانع افزایش کارایی زنجیره تامین می شوند که از آنها تحت عنوان پیچیدگی های زنجیره تامین یاد می کنیم. این مقاله تلاش در معرفی و بکارگیری روشی کارا و اثر بخش برای شناسایی و برخورد با این پیچیدگی ها دارد. این روش بر اصول سیستمی تئوری محدودیت ها استوار است. این تحقیق نشان می دهد چگونه یک مدیر می تواند از نمودارهای منطقی فرآیند تفکر تئوری محدودیت ها جهت شناسایی و برخورد با عوامل ریشه ای پیچیدگی زنجیره تأمین استفاده نماید. این رویکرد در یک شرکت بزرگ تولید کنند کاغذ در کشور پیاده سازی شده است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه گردآوری شده و با روشی منطقی و گام به گام و بصورت تعاملی یعنی با نظرخواهی از کارشناسان و مدیران ارشد زنجیره تامین شرکت تحلیل شده است تا نتایج از اعتبار کافی برخوردار باشند. در این راستا سه گام اول فرآیند مذکور یعنی ترسیم نقشه اهداف واسطه، درخت واقعیت جاری و نمودار رفع تناقض ها مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد این نمودارهای منطقی به میزان بسیار زیادی در شناسایی پیچیدگی های زنجیره تامین و ریشه یابی آن ها مفید می باشند
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
این پژوهش به بررسی تأثیر پارامترهای تزریق بر روی کیفیت هندسی و اپتیکی لنزهای کروی دوبر محدب، تزریقشده با پلیمر آمورف پلی متیل متاکریلات پرداخته است. آنچه حائز اهمیت است، میزان تأثیرگذاری هر پارامتر بر کیفیت هندسی و اپتیکی لنز و به دست آوردن مقادیر بهینه برای تزریق میباشد. بر اساس نتایج این پژوهش عوامل تأثیرگذار بهصورت همزمان بر روی کیفیت هندسی و کیفیت اپتیکی این نوع لنزها به ترتیب عبارت است از دمای مذاب، زمان نگهداری، فشار تزریق و فشار نگهداری. این عوامل مشخص میکند کنترل همزمان فشار به ویزه، در گودی قالب هم در مرحله تزریق و هم در مرحله نگهداری میتواند نشان دهنده یک تزریق مناسب با حداقل خطاهای اپتیکی باشد. بر طبق داده های به دست آمده بررسی انقباض حجمی میانگین به تنهایی معادل ۵,۸۴۷% است که در این حالت ضریب شکست معادل ۷.۱۲E-۰۵ است. تحلیل کمیت ضریب شکست به تنهایی معادل ۶.۲۸E-۰۵ میباشد. در این حالت حداقل میانگین انقباض حجمی ۹.۱% است. بنابراین بهینه کردن و به حداقل رساندن یکی از عاملهای هندسی یا نوری به تنهایی باعث به وجود آمدن مقادیر مناسبی از عامل دیگر نخواهد بود. با استفاده از الگوریتم تاگوچی چند پاسخه سطح بهینه ای حاصل شد که در آن حداقل میانگین انقباض حجمی ۵.۵۰۳% و حداقل ضریب شکست برابر ۶.۹۶E-۰۵ میباشد.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
پیچیدگی اقتصادی، منعکسکننده قابلیتهای تولیدی یک کشور و تعیینکننده سطح رشد و توسعه اقتصادی کشورها است. سرمایهگذاری در دانش و سرمایه انسانی و به تبع آن، افزایش قابلیتهای کنشگران اقتصادی لازمه گذار به یک اقتصاد پیچیده، شناخته میشود. پژوهش حاضر، به بررسی رابطه سرمایه انسانی و پیچیدگی اقتصاد در ایران طی دوره ۱۳۹۶-۱۳۵۰ پرداخته است. در پردازش دادهها مشخص شد که نرخ ثبت نام ابتدایی، فاقد همبستگی معنادار با شاخص پیچیدگی اقتصادی بوده، همچنین سهم مخارج تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی، رابطه معناداری با شاخص پیچیدگی اقتصادی نداشته، و امکان وجود رابطه همانباشتگی بین این دو متغیر در آزمون جوهانسن، رد شده، اما مخارج دولت در آموزش عالی به عنوان یک متغیر مؤثر بر پیچیدگی اقتصادی قابل شناسایی بوده و نسبت مخارج دولت در آموزش عالی به تولید ناخالص داخلی، دارای رابطه همانباشتگی با پیچیدگی اقتصادی است. بین این دو متغیر، رابطه علیت یکسویه از مخارج انجام شده در آموزش عالی به پیچیدگی اقتصادی، تأیید و در تحلیل واکنش آنی، مشخص شده که واکنش عمده پیچیدگی اقتصادی، پس از ۳ سال محقق میشود. همچنین با رشد ۱۰ درصدی مخارج انجام شده در آموزش عالی، شاخص پیچیدگی اقتصادی ۱۱ درصد رشد خواهد نمود.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
در سالهای اخیر، پیچیدگی اقتصادی، نقش مهمی در تبیین و آشکارسازی حقایق نهفته تفاوت رشد اقتصادی در میان کشورهای فقیر و غنی داشته است. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های بازه زمانی ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ و روش رگرسیون حداقل مربعات دومرحلهای ۲SLS و EGLS، علاوه بر بررسی تأثیر پیچیدگی اقتصادی بر عملکرد زیستمحیطی ۱۸ کشور منطقه منا، به بررسی فرضیه منحنی کوزنتس در این کشورها پرداخته شده است. نتایج این پژوهش، نشاندهنده وجود رابطه معکوس و معنیدار بین شاخص پیچیدگی اقتصادی و شاخص عملکرد زیستمحیطی است، به گونه ای که با افزایش یک واحدی شاخص پیچیدگی اقتصادی، شاخص عملکرد زیستمحیطی بیش از ۷ واحد کاهش می یابد. همچنین نتایج این پژوهش، نشان دهنده تأثیر معنیدار تحصیلات، شهرنشینی و صنعتی شدن بر شاخص عملکرد زیستمحیطی بوده، و منحنی U وارون زیستمحیطی کوزنتس، در این مطالعه تأیید نشده است.