دوره 5، شماره 3 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 51-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eshrati P, Hanachi P. A new definition of the concept of cultural landscape based on its formation process. Naqshejahan 2015; 5 (3) :42-51
عشرتی پرستو، حناچی پیروز. تعریفی نوین از مفهوم منظر فرهنگی مبتنی بر فرآیند شکل گیری آن. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1394; 5 (3) :42-51

1- استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، ایران.نویسنده مسوول
2- استاد دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، ایران
منظر فرهنگی محصول فرآیند تعامل انسان و طبیعت درگذر زمان است. هر چند تعاریف متعددی از این مفهوم ارائه شده، اما تا کنون تعریفی جامع ومانع که با تکیه بر فرآیند شکل گیری منظرهای فرهنگی و فارغ از بسترهای زمانی، جغرافیایی و فرهنگی ابعاد گسترده و پیچیده ی این مفهوم را مدنظر قرار داده باشد، ارائه نگردیده است. ازای نرو، مقاله حاضر از طریق بازخوانی و وا کاوی اسناد و نظری هها، با بهر هگیری از روش پژوهش کیفی و راهبرد تحلیل محتوا، در پی دست یافتن به سطحی از شناخت نسبت به این مفهوم و تعیین الفبای شناخت منظر فرهنگی ب همنظور ارائه تعریفی نوین از آن است. برای نزدیک شدن به هدف اصلی این مقاله، یعنی ارائه تعریفی نوین از منظر فرهنگی، ابتدا تدقیق دو مؤلفه اصلی اثرگذار در شکل گیری منظرهای فرهنگی شامل طبیعت و فرهنگ پیش گرفته م یشود. در پی آن واژه ا کوسیستم به واسطه جامع نگری ب هعنوان جایگزین طبیعت انتخاب می گردد و مجاری چهارگانه ی شناخت نسبت به ا کوسیستم شامل علم، فلسفه، عرفان و مذهب ب هعنوان زیربنای فرهنگ تبیین م یشوند. ب های نترتیب فرآیند شک لگیری منظ رهای فرهنگی مبتنی بر مجاری چهارگانه ی شناخت در نوعی طرح واره ترسیم می شود که زیربنای بازتعریف منظر فرهنگی مبتنی بر فرآیند شکل گیری آن خواهد بود.

دریافت: 1394/4/8 | پذیرش: 1394/6/25 | انتشار: 1394/7/1