دوره 2، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 78-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghighatbin M, Ansari M, Zabihian S. Howard's and Safavid's Garden Cities’ Principles (A Comparative Study). Naqshejahan 2012; 2 (1) :67-78
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-2051-fa.html
حقیقت بین مهدی، انصاری مجتبی، ذبیحیان شیرین. بررسی اصول باغشهر هاوارد و مقایسه آن با باغشهر صفوی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1391; 2 (1) :67-78

URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-2051-fa.html

1- استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس تهران.
2- دانشیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس تهران.
3- کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه تربیت مدرس تهران
ایده باغشهر در شهرسازی غرب به عنوان ایدهای مهم در خلق مجتمع های پایدار و برای ارتباط بیشتر با محیط اطراف، در قرن نوزدهم ظهور کرد و با تحقیق هاوارد به منظور ایجاد تعادل میان زندگی شهر و روستا، در ادبیات شهرسازی آن زمان مطرح شد. این درحالی است که در مشرق زمین، ایده باغشهر، در برگیرنده مفهومی فرا مادی است و به عنوان ایدهای ناب برای ایجاد بهشت زمینی، از قرن شانزدهم مطرح بوده است. در این نوشتار ابتدا خاستگاه شکل گیری باغشهر صفوی به لحاظ فرهنگی، فلسفی و عرفان شیعی و نیز از دیدگاه مسایل سیاسی و حکومتی بررسی شده و در مرحله بعد خاستگاه باغشهر هاوارد که ریشه در اتوپیا و آرمانشهر مطرح در آن دوران و عقاید آن زمان دارد مطالعه شده است. در ادامه اصول طراحی باغشهر هاوارد و صفوی مقایسه شده و سپس خاستگاه های معنوی مؤثر در شکل گیری این دو باغشهر، به عنوان عاملی مؤثر بطور خاص بررسی شده اند. در نتیجه گیری، از مقایسه باغشهر هاوارد با باغشهر صفوی، آشکار می شود که نوع جهانبینی و دیدگاه سازندگان در خلق ایده باغشهر و چگونگی تبلور آن در عصر صفوی و قرن نوزدهم نقش به سزایی داشته است. علاوه بر این نحوه استفاده از نظم گیاه و همچنین کیفیت ارتباطات اجتماعی و همسانی های اقتصادی از عمده ترین تفاوتهای دو باغشهر مزبور می باشند.

دریافت: 1390/10/4 | پذیرش: 1390/11/26 | انتشار: 1391/6/31