دوره 4، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 15-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faghfoori R. wisdom of Islamic architecture, A Deep analysis to structure and Contents of Luster Altar of Razavi Holy Shrine. Naqshejahan 2014; 4 (1) :7-15
فغفوری رباب، بلخاری قهی حسن. حکمت معماری اسلامی، تحلیلی ژرف بر ساختار و مضامین محرابِ زرین فام حرم مطهر رضوی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1393; 4 (1) :7-15

1- دانشجوی دکتری دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)
2- گروه مطالعات عالی هنر دانشگاه تهران
هنر و معماری اسلامی به مثابه آیینه ای است که آموزه های اصیل، معنوی و رازآلود حکمت اسلامی را در خود به ودیعه نهاده و بازتاب دهنده حقایق دینی و اعتقادی به شمار می رود. این پژوهش بر آن است تا به نحو مبسوط به تحلیل ساختاری و مضمونی آرایه های تزیینی به کار رفته در محراب زرین فام «پیش روی مبارک» امام رضا (ع)، به عنوان یکی از مصادیق فضای قدسی در معماری اسلامی بپردازد و علاوه بر کشف معانی و مفاهیم حکمی مندرج در آنها، به بیان تأویلی درخصوص رابطه میان این عناصر با مفاهیم دینی و آیینی از یک سو، و هویت مکانی و زمانی این محراب دست یابد نتیجه اجمالی تحقیق بیانگر آن است که هر یک از عناصر تزیینی این محراب معنایی منعکس از عالم بالا دارند و مفاهیمی چون حضور الهی، رستاخیز، عروج به عالم ملکوت، و تمرکز و تزکیه درونی را بر قلب و جان نمازگزار متبادر می سازند. این معانی در ارتباط مفهومی بسیار روشنی با فریضه نماز و نیایش قرار دارند. مضامین مطرح در کتیبه ها نیز متناسب با هویت مکانی محراب و شرایط مذهبی و اعتقادی دوره ظهور آن تحقق یافته اند.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: پژوهش هنر|معماری اسلامی ایرانی
دریافت: 1393/3/18 | پذیرش: 1393/1/1 | انتشار: 1393/6/25