دوره 4، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 35-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Regeneration of the Persian Garden’s design concepts system in the Iranian-Islamic Garden-city through thematic gardens’ approach. Naqshejahan 2014; 4 (1) :27-35
مثنوی محمدرضا، وحیدزادگان فریبا. بازآفرینی نظام مفهوم و معنای طراحی باغ ایرانی در باغشهر ایرانی-اسلامی از طریق رویکرد باغ های تماتیک(موضوعی). نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1393; 4 (1) :27-35

1- دانشیار معماری دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران
2- مدرس دانشگاه آزاد خوراسگان (اصفهان) گروه مهندسی طراحی فضای سبز
مفهوم باغ‌ایرانی در طی تاریخ به عنوان جوهره‌ای پویا برای تجلی فضایی متعالی در پارادایم‌های فکری و عقیدتی مختلف حضور‌یافته‌است. باغ‌ایرانی یک سیستم به هم پیوسته و چندسطحی است که جدای از ساختار اصلی باغ، یک حس‌تعلق و حس‌مکان ایجاد می‌کند؛ در نتیجه ایجاد باغ ایرانی با تقلید صرف از شکل ساختاری آن دیدی ساده‌انگارانه و تک‌بعدی خواهد‌بود. کهن-الگوی باغ ایرانی که در ارتباط کامل با زندگی روزمره و حیات پویای شهر حضور داشته و عنصر اساسی از ساختار طبیعی-مصنوع شهر را شکل می‌داده‌است متاسفانه از کالبد شهرهای معاصر امروزی رخت بربسته‌است. به منظور بازگرداندن باغ‌ایرانى به عرصه معماری و شهرسازی معاصر و انطباق آن با نیازهای نوین زندگی شهری، هدف این پژوهش ارائه راهکارهای بازیابی باغ ایرانی در تلفیق و ارتباط تنگاتنگ با کاربری‌های شهر امروزی ، به عنوان الگویی برای باغشهر ایرانی-اسلامی ،تحت عنوان ایده باغشهر تماتیک (موضوعی)، می‌باشد. لذا ابتدا به بررسی چگونگی استفاده از کهن‌الگوی باغ‌ایرانی بدون نیاز به تقلید صرف از شکل ساختاری و کالبدی آن در ترکیب با شهرهای امروز می‌پردازد؛ سپس چگونگی ادراک و شناسایی باغ توسط بیننده و حس‌مکان و لایه‌های معنایی آن را جهت بهره‌گرفتن از آن در طراحی سایر فضاها و محوطه‌های شهری مورد بررسی قرار می‌دهد.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: شهرسازی|معماری اسلامی ایرانی|معماری منظر
دریافت: 1393/2/14 | پذیرش: 1393/1/1 | انتشار: 1393/6/25