دوره 5، شماره 3 - ( 1394 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 79-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakibamanesh A, Alalhesabi M, Behzadfar M. Modern Urban Design: From Cue Approach to Practical Optical Illusions. Naqshejahan 2015; 5 (3) :68-79
شکیبامنش امیر، علی الحسابی مهران، بهزادفر مصطفی. طراحی شهری نوین: از رویکرد نشانه تا خطاهای کاربردی اپتیکی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1394; 5 (3) :68-79

1- استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر تهران، ایران. نویسنده مسوول
2- استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، ایران
3- استاد گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، ایران
پرداختن به مقولۀ ادراک عمق و فاصله و تحری فهای عامدانه در حوزۀ طراحی شهری، طراحان را قادر می سازد تا از طریق نظ مدهی و چیدمان آ گاهانۀ کیفیات فضایی ب هگون های مناسب و همسو با مقاصد کلی طراحی، این تجربۀ ادرا کی را دستخوش تغییر سازند و بدین طریق آ گاهانه مسیری را کوتا هتر یا بلندتر از شرایط حقیقی آن در ذهن ناظران و استفاد هکنندگان از فضا متبادر نمایند. در این مقاله، از میان رویکردهای نظری متعدد موجود درخصوص نحوۀ عملکرد دستگاه بصری انسان برای ادراک عمق و فاصله، به سبب تأ کید بیشتر متون علمی انتشاریافته در سال های اخیر و نیز از منظر جامعیت نظری، ب ه رویکرد نشانه خواهیم پرداخت. بر اساس این رویکرد، در بخش نخست از این مقاله، تاش شده است با نگرشی علمی و از دریچۀ طراحی شهری، شاخ صترین مؤلفه های تأثیرگذار بر مقولۀ ادراک عمق و فاصله بررسی و تحلیل شوند ؛ مؤلف ههایی که م یتوان با تجمیع یا کاستن از میزان آن ها به طور مستقیم به کنترل نسبی میزان عمق و فاصلۀ ادرا کی در فضای کالبدی پرداخت. در ادامه و در بخش دوم به بحث تحریف های عامدانه با رویکردی کاربردی و با مدنظر قرار دادن قابلیت ب هکارگیری آ نها در طراحی ساختارهای کالبدی - فضایی شهری، پرداخت هشده است.

دریافت: 1394/4/8 | پذیرش: 1394/6/25 | انتشار: 1394/7/1