1- گروه برنامهریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، moshari@ut.ac.ir
2- گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (4564 مشاهده)
اهداف: هدف اصلی پژوهش حاضر، معرفی طبیعت و محیط زیست گیاهی و جانوری بهعنوان یک منبع الهام بیپایان و البته هماهنگ با طبیعت و سازوارههای طبیعی برای ایدهیابی، راهبری، هدایت، اجرا و مدیریت نظام برنامهریزی منطقهای است. نوعی از نظام برنامهریزی منطقهای که اهداف توسعه هزاره سازمان ملل متحد را با درک عمیق از خدمات فرهنگی اکوسیستم محقق میسازد.
ابزار و روشها: پژوهش با بررسی شواهد بهدستآمده از نمونههای منتخب (با انتخاب هدفمند) از میان نمونههای شاخص محیط زیست گیاهی و جانوری، به شناخت و توصیف هندسه پنهان آنها مبادرت میورزد. در ادامه با الهام از آنها، براساس راهبرد استدلال منطقی و تکنیک گلوله برفی در پنل خبرگان، مفاهیمی را برای برنامهریزی منطقهای زیستسازگار مطرح مینماید.
یافتهها: طبیعت، محیط زیست گیاهی و جانوری و اکوسیستمهای طبیعی حاوی مفاهیم ارزشمندی از هندسه پنهان و در برنامهریزی منطقهای زیستسازگار قابل استفاده هستند. مهمترین مفاهیم مربوط به الهام از هندسه پنهان طبیعت شامل شکلی- ساختاری، مدیریتی- فرآیندی، فرهنگی- معنوی و بازیافت- بهیافت است.
نتیجهگیری: بهترین راه حفاظت و پاسداشت محیط زیست گیاهی و جانوری، برنامهریزی منطقهای زیستسازگار با تاکید بر کاربرد فناوریهای سبز بومآورد است. راهحلی که چهار پایه شامل جامعنگری و برنامهریزی پهنانگر، بهکارگیری ظرفیت خدمات فرهنگی اکوسیستم برای توسعه متناسب با بوم، تاکید بر توسعه نرم و کاربرد فناوریهای سبز بومآورد و آموزش مدیریت و آموزش محیط زیست در تعامل گروههای ذینفع و ذینفوذ دارد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی های نوین در مهندسی منظر دریافت: 1399/3/4 | پذیرش: 1399/4/16 | انتشار: 1399/7/12