دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 93-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradinasab H, Khaksar A. Investigation of troglodytic architectural adaptation with temperature climate element at heat period; Case study: Village of Troglodytic Meymand. Naqshejahan 2021; 11 (1) :83-93
مرادی نسب حسین، خاکسار امیررضا. بررسی تطابق معماری دستکند در ایران با عنصر اقلیمی درجه حرارت در دوره گرما؛ نمونه موردی: روستای دستکند میمند. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1400; 11 (1) :83-93

1- استادیار گروه معماری، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران ، moradinasab_h@yahoo.com
2- استادیار گروه معماری، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران.
اهداف: شناخت اقلیم یک منطقه می­تواند باعث ایجاد معماری همساز با آن شود لذا در این مقاله بررسی تطابق معماری روستای دستکند میمند که قدمت آن به 12 هزار سال می­رسد و عنصر اقلیمی درجه­حرارت به عنوان مساله اصلی پژوهش تعیین گردید. هدف اصلی شناخت میزان تطابق عنصر اقلیمی درجه­حرارت با معماری روستای دستکند میمند در دوره گرما است.
روش­ها: برای تحقق هدف، از روش  تحقیق همبستگی بر پایه اندازه­گیری­های میدانی کمک گرفته ­شد. اندازه­گیری­های میدانی در روزهای 12 و 13 مرداد سال 1398 به عنوان نماینده دوره گرما انجام شد. متغیر درجه حرارت در روستای میمند توسط دستگاه دیتالاگر برداشت شد و لازم به ذکر است که برداشت­ها در ساعات 6 صبح و 3 بعد­ازظهر انجام شد تا بتوان بیشینه و کمینه درجه­حرارت را بدست آورد.
یافته­ها: نتایج حاصل از نمودار زیست­اقلیمی گیونی نشان داد که اختلاف بسیاری بین کمینه و بیشینه درجه­حرارت در روزهای برداشت وجود دارد. لذا برای رسیدن به بیشترین میزان تطابق معماری با اقلیم می­بایستی تمهیدات معمارانه خاصی را اعمال نمود. یافته­های معماری روستای دستکند میمند نشان داد که بناهای حفرشده در دل کوه از ظرفیت حرارتی بالای خاک بهره می­برند که می­تواتد بیشترین تطابق را  با عنصر اقلیمی درجه­حرارت در دوره گرما داشته باشد همچنین جهت گیری، وجود سایه­بان­های مناسب افقی و قابی­شکل، عدم بازشوی زیاد از دیگر عوامل مهم کالبدی برای تطابق با عنصر اقلیمی درجه حرارت در روستای میمند است.
نتیجه­گیری: می­توان این­طور گفت که غالب بناهای روستای میمند دارای تطابق مناسبی با عنصر اقلیمی درجه­حرارت در دوره گرما می­باشند.
متن کامل [PDF 886 kb]   (1996 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1399/3/8 | پذیرش: 1399/10/6 | انتشار: 1400/1/15