دوره 11، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 119-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdgerd F, Hanachi P, Talebian M. Framework of Conservation Evaluation for Dynamic Cultural World Heritage Sites. Naqshejahan 2021; 11 (2) :101-119
یزدگرد فاطمه، حناچی پیروز، طالبیان محمدحسن. بایسته های ارزیابی حفاظت از محوطه‌های پویای میراث فرهنگی جهانی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1400; 11 (2) :101-119

1- دکتری معماری، گروه معماری، دانشکده معماری، پردیس بین الملل کیش، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- استاد گروه مرمت ابنیه و بافت، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، pirouzhanachi@ut.ac.ir
3- دانشیار گروه مرمت ابنیه و بافت، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
اهداف: محوطه‌های پویای میراث فرهنگی جهانی، مجموعه‌ای از منابع میراثی غیرقابل جایگزین در ابعاد ملموس و ناملموس، در ‌نتیجه‌ فرآیندهای تولید فرهنگی- اجتماعی و تجربیات در بستر زمانی و مکانی شکل یافته‌اند و در حال گذراندن تحولات در گذر زمان می‌باشند. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی وضعیت حفاظت محوطه‌های پویای میراث فرهنگی جهانی به‌‌عنوان یکی از اساسی‌ترین موضوعات در فرایند نظارت بر میراث می‌باشد، که این فرایند ارزیابی باید با مشارکت ذینفعان مختلف مرتبط با بستر فرهنگی مربوطه در طول زمان محقق شود.
روش‌ها: پژوهش از نوع کاربردی- توسعه‌ای است و در دو بخش مطالعات نظری و عملی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. در بخش نظری از روش استدلال منطقی و تکنیک تحلیل محتوا و استنتاج منطقی و در بخش عملی از روش پیمایشی و تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی بهره گرفته شده است.
یافته‌ها: دستیابی به ارزیابی کارامد وضعیت حفاظت محوطه‌های پویای میراث فرهنگی جهانی، مبتنی بر معیار "حفاظت، پایداری و انتقال برجستگی و منزلت فرهنگی سایت میراثی" تحت تاثیر زیر معیارهای "یکپارچگی" و "اصالت" و همچنین معیار "تجربه سایت میراثی" تحت تاثیر زیر‌ معیارهای "ادراک برجستگی و منزلت فرهنگی" و "تجربه اصالت" محقق می‌گردد.
نتیجه‌گیری: شاخص "حس دلبستگی مکانی" به‌عنوان مهم‌ترین عامل در مدل ارزیابی وضعیت حفاظت محوطه میراث فرهنگی جهانی محسوب می‌شود. بهره‌گیری به‌طور ادواری از این مدل پیشنهادی در فرایند نظارت، می‌تواند بستر مناسبی را برای سنجش میزان کارآمدی سیستم مدیریت محوطه پویای میراث جهانی مورد مطالعه فراهم سازد و می تواند با ابتکار اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری، سازمان زیباسازی شهر تهران و شهرداری تهران به کار رود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: طراحی شهری
دریافت: 1400/4/16 | پذیرش: 1400/4/27 | انتشار: 1400/4/1