دوره 7، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 72-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moghbeli A. Developments of Islamic Architectural Art in Central Asia During the 10th-11th AH (Relying on some remarkable examples of this era). Naqshejahan 2017; 7 (1) :59-72
مقبلی آناهیتا. نظام تحول درهنر معماری اسلامی آسیای مرکزی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1396; 7 (1) :59-72

دانشیار گروه علمی هنر، دانشگاه پیام نور، دکتری تخصصی پژوهش هنر
معماری اسلامی، عناصر زیبایی شناسانه معماری را با آموزه های اصیل معنوی و الهی در خود جای داده است؛ البته این هنر با توجه به تحولات هر دوره ومنطقه، دارای شاخصه های متفاوتی می شود که بوسیله این ویژگی هااز دیگر دوران جدا می شود. این نوشتار، معماری اسلامی آسیای مرکزی و تحولات آن را در ابتدای سده شانزدهم/دهم تا اواخر سده هفدهم/یازدهم مورد توجه قرار داده است و در این راستا به بیان فشرده تاثیر اوضاع سیاسی‌، اجتماعی ‌و فرهنگی آسیای مرکزی در دوران یاد شده، می پردازد.
از معضلات عمده که مانع پیشرفت پژوهش در معماری اسلامی می شود، می توان به عدم دسترسی به همه بناهای عمده تاریخی اشاره نمود. برای گزینش نمونه ها ی مورد بحث در این مقاله بر برخی گونه های پراهمیت معماری اسلامی هم چون مدارس و مساجد تاکید شده است.
روش این پژوهش با توجه به نوع نگاه علمی آن و همچنین ابعاد اجتماعی دوران فوق الذکر، تاریخی تحلیلی می باشد.
هدف اصلی مقاله:
1- مطالعه تحولات هنر معماری اسلامی و ویژگی های آن در آسیای مرکزی قرون شانزدهم و هفدهم/دهم و یازدهم.
سوال اصلی مقاله:
1- شباهت ها و تفاوت های بارز میان آثار هنر معماری اسلامی در آسیای مرکزی قرون شانزدهم و هفدهم/دهم و یازدهم چیست؟
دستاوردهای پژوهش نشان می دهد در آسیای مرکزی سده شانزدهم/دهم استفاده از روش های سنتی متاثر از دیدگاه های عرفان اسلامی و همچنین روش های نوین، بیشتر در ساخت مساجد و مدارس کاربرد داشته ولی در بناهای عمومی، بیشتر تمایل بر ساخت بناهایی با روش نوین بوده است.
در نیمه دوم سده شانزدهم/دهم، در تزیینات از مواد نسبتاً ارزان‌ و کم‌زحمت تزیینی مانند گچ سفید و رنگ استفاده شده است.
به طور کل، معماری سده هفدهم/یازدهم در آسیای میانه دچار رکورد گردید و بیشتر به تزیینات بناها توجه نشان داده شده است.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1394/5/20 | پذیرش: 1396/1/1 | انتشار: 1396/8/17