دوره 14، شماره 1 - ( 1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 136-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi K, Motazedian F, Moazen S, Cheshmeh Ghasabani M. Reading the intangible aspects of industrial architecture heritage by focusing on Tehran's Silo. Naqshejahan 2024; 14 (1) :109-136
کریمی کیهان، معتضدیان فهیمه، موذن سجاد، چشمه قصابانی مریم. خوانش وجوه ناملموس میراث معماری صنعتی با تمرکز بر سیلوی تهران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1403; 14 (1) :109-136

1- گروه معماری، واحد پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران
2- گروه معماری، واحد پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس، ایران ، fa.motazedian@gmail.com
3- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
4- گروه معماری، واحد پردیس، دانشگاه ازاد اسلامی، پردیس، ایران
اهداف: میراث معماری صنعتی ایران، راوی مکالمه معماری گذشته این سرزمین با جهان صنعتی، امروزه در معرض فرسودگی طبیعی یا تخریب انسانی قرار دارد. در حفاظت از میراث معماری صنعتی غالباً وجوه فیزیکی که زمینه ادراک ملموس داشته مورد تحلیل قرار می­ گیرند، در حالی­که وجوه تأثیرگذار دیگری با ماهیت غیرفیزیکی نیز در روند حفاظت مؤثر هستند. هدف از انجام مقاله حاضر آن است که با تمرکز بر سیلوی تهران، وجوه ناملموس میراث معماری صنعتی به­عنوان ارزش­ها و متغیرهای مغفول در روند حفاظت مورد مطالعه قرار گیرند.

روش­ها: پژوهش حاضر از نوع تحقیقات تاریخی-تطبیقی است و ماهیتی کیفی دارد. به­منظور دستیابی به هدف، نخست از میان گونه شناسی ارزش ­های میراث مدرن با استفاده از تکنیک استدلال منطقی گونه­ شناسی پریرا رودرز پیشنهاد می­ شود. سپس با بازخوانی مستندات تاریخی سیلوی تهران، ارزش­ های این­گونه میراثی واکاوی شده و پس از تطبیق با مؤلفه ­های گونه ­شناسی منتخب، مورد تفسیر و تحلیل قرار می ­گیرند.

یافته ­ها: دانش در زمینه ارزش ­های میراث معماری صنعتی نقش اساسی در جهت برجسته کردن رویکرد حفاظت ارزش­_مبنا دارد. دستاورد پژوهش حاضر، تبیین و دسته­ بندی ارزش­های سیلوی تهران براساس گونه­ شناسی رودرز در هشت  ارزش اولیه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، تاریخی، زیبایی­شناسی، علمی، قدمت و اکولوژیکی و سی ارزش ثانویه است.

نتیجه­ گیری: نتایج تحقیق نشان می­ دهد که سهم عمده­ ای از ارزش ­های میراث معماری صنعتی دارای وجوه ناملموس است. تدقیق وجوه و مقیاس ارزش­ های میراث معماری صنعتی، ضمن تأکید بر لزوم حفاظت معنایی به موازات حفاظت کالبدی، ارزیابی و اولویت­ بندی ارزش ­های این میراث و اتخاذ تصمیمات آگاهانه مبنی بر انتخاب نوع حفاظت بهینه را امکان­پذیر می­ سازد.

متن کامل [PDF 2055 kb]   (519 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1402/2/27 | پذیرش: 1402/7/28 | انتشار: 1403/1/5