Hanaei G, Mansouri B, Diba D, Dabbagh A. Influence of the Safavid Period on Social Issues and Public Space in Esfahan (Case Study: Allahverdi Khan and Khaju Bridges). Naqshejahan 2020; 10 (1) :1-9
URL:
http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-39826-fa.html
حنایی غزاله، منصوری بهروز، دیبا داراب، دباغ امیرمسعود. تبیین تاثیر حکومت صفوی بر شکلگیری فضای جمعی در پلهای صفوی اصفهان (نمونه موردی: پلهای اللهوردیخان و خواجو). نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (1) :1-9
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-39826-fa.html
1- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، beh.mansouri@iauctb.ir
3- گروه معماری، دانشکده معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه سوره، تهران، ایران
چکیده: (4167 مشاهده)
اهداف: در دوره صفویه به سبب رویکرد حکومت نسبت به مقوله حیات جمعی و توجه به مساله وحدت ملی و یکپارچگی جامعه، تحولات ویژهای در نوع و نحوه بروز فعالیتهای اجتماعی مشاهده میشود. از این رو بررسی تاثیرات حکومت صفوی بر شکلگیری فضاهای شهری، امری مهم است. همچنین روند تبدیلشدن پلهای ساختهشده در این دوران، نظیر پلهای اللهوردیخان و خواجو، به بستر فعالیتهای جمعی و نقش حکومت در آن مورد نظر است.
ابزار و روشها: در این مطالعه با روش تاریخی- تفسیری، سفرنامههای دوران صفوی بهمنظور استخراج فعالیتهای اجتماعی مطالعه شده است. سپس با تبیین نقش حکومت در این قبیل فعالیتها، به بررسی علل عاملیت حکومت در برگزاری رویدادهای اجتماعی مختلف پرداخته و به دنبال آن، ایجاد پلهای اللهوردیخان و خواجو توسط حکومت بهعنوان محل بروز رفتارهای جمعی مردم مورد تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: از آنجایی که مشروعیت حکومت صفوی در گرو وحدت ملی است، قلمروی عمومی بهعنوان عرصه ارتباطات جامعه، به صحنه بروز رویدادهای ملی و مذهبی تبدیل میشود و حکومت صفویان، متولی برپایی و شکلگیری بسیاری از رخدادهای اجتماعی شده است. بنابراین برای تحقق این امر فضاهایی نظیر میدان نقش جهان، خیابان چهارباغ، پل اللهوردیخان و خواجو در این دوران شکل گرفتهاند.
نتیجهگیری: پلهای شهری دوران صفوی یعنی اللهوردیخان و خواجو به بستر فعالیتهای اجتماعی مردم و شاه بدل شده است و به جای کارکرد صرف گذر، با معماری ویژه خود، فضای جمعی مهمی را در ساختار شهر اصفهان شکل دادهاند.
نوع مقاله:
پژوهشی کیفی |
موضوع مقاله:
معماری اسلامی ایرانی پیشرو دریافت: 1398/10/21 | پذیرش: 1398/11/16 | انتشار: 1399/3/30