بلوهری ساقی، باربرا لوچو ولریو، اعتصام ایرج. آموزههایی از معماری سنتی برای آینده معماری انرژی کارا در کشور؛ مطالعه موردی: شهر یزد. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (2) :85-93
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-39832-fa.html
1- گروه معماری، دانشگاه لاساپینزا، رم، ایتالیا ، saghi.bolouhari@gmail.com
2- گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه لاساپینزا، رم، ایتالیا
3- گروه معماری و شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (5446 مشاهده)
اهداف: هدف این پژوهش، بررسی راهکارهایی برای حفظ منابع انرژی برای نسلهای آینده، ایجاد فرهنگ مناسب مصرف و توزیع عادلانه انرژی، مدیریت تولید، انتقال و توزیع و صرفهجویی در هزینهها، کاهش آلایندههای زیستمحیطی، افزایش ثروت ملی در نتیجه کاهش یارانههای مستقیم سوخت است.
روشها: این پژوهش بر مبنای روش تحقیق کاربردی است و دادهها در طول سفر پژوهشی به شهر تاریخی یزد در اردیبهشت ۱۳۹۵ جمعآوری شده است. این دادهها شامل مشاهدات عینی، تحقیق در کتابخانههای محلی و مصاحبه با دانشگاهیان محلی و گفتوگو با اساتید مربوطه، برای بررسی چگونگی بهینهسازی مصرف انرژی در مسکن و چگونگی تامین آسایش و رضایتمندی ساکنان از طریق معماری پایدار بود. با توجه به تحلیل شرایط شهر یزد تعداد سه نمونه انتخابی شدند: خانه رسولیان، خانه لاریها، خانه گلشن. موارد مطالعاتی با استفاده از فناوریهای نوین و با بهرهگیری از روش توصیفی تدوین شده است.
یافتهها: مهمترین آموزههای قابل یادگیری از معماری سنتی یزد عبارتند از اصول: جهتگیری، بافت متراکم، معابر ارگانیک و سرپوشیده، بادگیر، قنات، فرم بنا، فرورفتن در دل خاک، درونگرایی، حیاط مرکزی و غیره.
نتیجهگیری: براساس پژوهش انجامشده میتوان بهصراحت تاکید کرد که معماری سنتی یکی از آثار ارزشمند و بسیار فاخر در توجه به ارزشهای اقلیمی در طراحی ساختمان است، از این رو شامل آموزههایی است که میتوانند در معماری معاصر به کار گرفته شوند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
معماری کارا دریافت: 1398/10/21 | پذیرش: 1398/12/18 | انتشار: 1399/6/30