دوره 7، شماره 3 - ( 1396 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 62-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nasr T, Rismani A, Bahadori M. The Significance of Natural Components of Quranic Life in Islamic-Iranian Architecture (Case Studies: Residential Architecture of Qajar, Zand and Pahlavi Eras in Shiraz). Naqshejahan 2017; 7 (3) :48-62
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-6138-fa.html
نصر طاهره، ریسمانی امین، بهادری منصور. بازخوانی خانه های تاریخی شهر شیراز با تاکید بر جایگاه مولفه های طبیعی در حیات قرآنی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1396; 7 (3) :48-62

URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-6138-fa.html


1- عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
2- مدرس گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
3- مدیر عامل مهندسین مشاور پادیاو مهراز شارستان
چکیده:   (11063 مشاهده)
تعالیم اسلامی انسان را به عنوان جانشین خداوند تبارک و تعالی در زمین معرفی می‌نماید. بنابراین انسان خلیفه‌الله باید در پی تجلّی‌دادن کیفیاتی باشد که به ایجاد محیط مناسبی برای زندگی انسان و توسعه زمین بینجامد. انسان در برخورد با پدیده‌ها و همینطور اعمال خویش باید اصولی را مرعی دارد که اهم آنها از طبیعت نیز (به عنوان خلق الهی) قابل استنباط و استنتاط هستند و از جمله مهم‌ترین آنها رعایت عدل است. برای شناخت مبانی تفکری که حفاظت از طبیعت و عناصر طبیعی را در جامعه‌ای به عنوان یک فرهنگ و باوری قوی ایجاد می‌کند، توجه به منابع و مأخذ اصلی آن تفکر ضرورت دارد. در مواجهه و تماس با طبیعت و عناصر طبیعی یکی از مهم‌ترین منابع فرهنگ ایرانی قرآن کریم است که تعالیم آن جهت‌دهنده و کمال‌بخشنده فرهنگ ایرانی بوده‌است. آیات قرآن و احادیث و تعالیم پرحکمت اسلامی همواره طبیعت و عناصر آن را مهم و قابل توجه دانسته‌است و فقه شیعه نیز بر حکم تحریم شرعی در مورد استفاده ناروا از طبیعت تفاسیر متعدد داشته‌است.
مقاله حاضر ضمن بیان مؤلفه‌های هویت طبیعی مؤثر در معماری و تأکید آیات و روایات قرآنی بر هریک از آنها به عنوان متغیرهای اصلی تحقیق در «حیات»، به بیان جایگاه این مؤلفه‌ها در معماری مسکونی ایرانی اسلامی و به ویژه «حیاط» می‌پردازد و برای نمونه خانه‌های تاریخی دوره‌های زندیه، قاجاری و پهلوی در شیراز مورد بررسی قرار می‌گیرد. همچنین راهکارهایی برای دوران کنونی بیان می‌گردد تا حیات طیبه اسلامی مورد توجه اندیش‌ورزان قرار گیرد. روش‌تحقیق این مقاله، کیفی است و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه‌ای و اسنادی می‌باشد. نتایج حاصله حاکی از آن است که بین آیات قرآنی و احادیث و توجه به «حیات» و «مسأله سکونت در معماری مسکونی ایرانی‌اسلامی» می‌توان رابطه‌ای دانست که با توجه به مؤلفه‌های هویت طبیعی هر اقلیم این مسأله خود را بروز می‌دهد.
متن کامل [PDF 3766 kb]   (7990 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1396/6/3 | پذیرش: 1396/9/1 | انتشار: 1396/10/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.