دوره 14، شماره 4 - ( 1403 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 84-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moulaii M, Younesi M. Multi-objective optimization of parametric form of native residential building based on comfort in hot and dry climate of Yazd city. Naqshejahan 2025; 14 (4) :47-84
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-75235-fa.html
مولایی محمد‌مهدی، یونسی مریم. بهینه‌سازی چند هدفه فرم پارامتریک بنای مسکونی بومی بر پایه آسایش در اقلیم گرم و خشک شهر یزد. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1403; 14 (4) :47-84

URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-75235-fa.html


1- استادیار معماری، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. ، m.moulaii@basu.ac.ir
2- کارشناسی ارشد معماری فناوری گرایش دیجیتال، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
چکیده:   (194 مشاهده)
اهداف: با توجه به سهم حدود ۳۵ درصدی مصرف انرژی توسط ساختمان‌ها، مدیریت مصرف انرژی توجه ویژه‌ای از سوی معماران خواستار است. فرم بنا یکی از تأثیرگزارترین پارامترها بر میزان مصرف انرژی است و شهر یزد به عنوان نمونه اقلیم گرم و خشک در جهان که دارای تابستان‌های گرم و طولانی است مورد توجه پژوهش حاضر است. هدف از این پژوهش ارائه راهکاری برای تولید فرم بهینه ساختمان بومی مستقل به عنوان سیاست پایه‌ای در فاز طراحی مفهومی در شهر یزد است.

روش‌ها: با استفاده از مدل‌سازی پارامتریک و شبیه‌سازی انرژی توسط ابزار رایانه‌ای مناسب، بهینه‌سازی چندهدفه فرم ساختمان با در نظر گرفتن دو شاخص آسایش حرارتی و آسایش بصری توسط الگوریتم ژنتیک برای اقلیم گرم و خشک شهر یزد انجام گرفت. چند مقدار مساحت زیربنا به عنوان ورودی در نظر گرفته شد و نتایج در قالب چهار نوع فرم کلی مکعب، L، U و O ارائه شد.

یافته‌ها: در این پژوهش گزینه‌های بهینه مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفت و مدلی کلی برای فرم و جهتگیری بهینه ساختمان ارائه شد. نتایج پژوهش نشان داد که بهینه‌ترین فرم با در نظر گرفتن شاخص آسایش حرارتی به عنوان شاخص دارای اولویت برای تمامی مساحت‌های مورد بررسی، فرم مکعب مستطیل با فاکتور شکل حدود ۸/۱ و جهتگیری شمالی-جنوبی است.

نتیجه‌گیری: استفاده کردن از فرم و جهتگیری بهینه ساختمان به عنوان سیاست غیر فعال که پایه‌ای برای سیاست‌های فعال و غیر فعال دیگر است می‌تواند تأثیر مناسبی بر ایجاد آسایش و کاهش مصرف انرژی به صورت توأمان داشته باشد.
متن کامل [PDF 3696 kb]   (554 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1403/2/31 | پذیرش: 1403/6/12 | انتشار: 1403/11/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.