دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 82-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torabifar S, Suzanchi K. The investigation, Classification, and Prioritization of Factors Affecting the Selection of Vertical Greenery Systems as Building Façade and Their Structural Components. Naqshejahan 2021; 11 (1) :64-82
ترابی فر سمانه، سوزن‌چی کیانوش. بررسی، دسته بندی و اولویت بندی عوامل مؤثر بر انتخاب سیستم های سبز عمودی به عنوان نمای ساختمان و اجزاء ساختاری آن ها. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1400; 11 (1) :64-82

1- دانشجوی کارشناسی ارشد معماری منظر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استادیار معماری منظر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، suzanchi@modares.ac.ir
اهداف: به دلیل تراکم بالای ساختمانی و کمبود فضای باز کافی در شهرهای بزرگ و درحال رشد، امکان توسعه فضاهای سبز به عنوان عناصر کنترل­کننده آلودگی هوا و جزایر حرارتی در شهرها  کاهش یافته است. یکی از راه حل­های ممکن، استفاده از سطوح عمودی ساختمان­ها در سطح شهر برای توسعه فضای سبز عمودی است. انتخاب صحیح سیستم­های سبز عمودی با توجه به عوامل درونی و بیرونی مؤثر بر سیستم کلید موفقیت و توسعه آن­هاست. این انتخاب شامل انتخاب درست هریک از اجزاء چهارگانه سیستم از جمله گیاهان، بستر رشد، سیستم پشتیبان و سیستم آبیاری و زهکشی می­شود.
روش­ ها: در این پژوهش فاکتورهای مؤثر بر انتخاب سیستم­های سبز عمودی از طریق مشاهده میدانی و بررسی و تحلیل پژوهش­های پیشین جمع­آوری و تشریح گردید و براساس اثرگذاری بر هریک از اجزاء اصلی به چهار دسته کلی تقسیم شدند. سپس ازطریق طرح پرسشنامه از متخصصین، اولویت­بندی عوامل مؤثر بر انتخاب با استفاده از طیف 5 ارزشی لیکرت ارزیابی گردید. نتایج مستخرج از پرسشنامه توسط آزمون­های آماری کولموگراف-اسمیرنوف، آلفای کرونباخ، فریدمن و همبستگی اسپیرمن تحلیل و اولویت­بندی­های نهایی ارائه گردید.
یافته ­ها: نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل بیرونی: "بودجه"، "نوع گیاهان انتخابی"، "نوع سیستم سبز عمودی" و "شرایط آب و هوایی (دما و رطوبت)" و عامل درونی "مشخصات سازه­ای و مصالح پوشش ساختمان" بیشترین اثر را بر انتخاب سیستم­های سبز عمودی داشته­اند.
نتیجه ­گیری: توجه به میزان اهمیت هریک از این عوامل و اولویت­بندی انجام شده در این پژوهش می­تواند به تصمیم­گیری سازمان یافته و انتخاب بهینه و مناسب سیستم­های سبز عمودی کمک نماید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی های نوین در مهندسی منظر
دریافت: 1399/3/27 | پذیرش: 1399/9/3 | انتشار: 1400/1/15