دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 52-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hassanisaleh S, Etessam I, Zabihi H. Media Beauty of Architectural Technology in Selected Monuments in Contemporary Architecture of Iran. Naqshejahan 2021; 11 (1) :37-52
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-45207-fa.html
حسنی صالح سمیه، اعتصام ایرج، ذبیحی حسین. زیبایی رسانه‌ای فناوری ساخت در آثار منتخب از بناهای یادمانی معماری معاصر ایران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1400; 11 (1) :37-52

URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-45207-fa.html


1- دانشجو دکتری معماری، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، i.etessam@srbiau.ac.ir
3- استادیار گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (1688 مشاهده)
اهداف: کارکرد زیباشناسانه فرم بنا یکی از دغدغه های طراح بناهای یادمانی است که عموماً تحت الشعاع مسائل متعدی مانند شرایط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی قرار می‌گیرد. هدف تحقیق، بحث در چگونگی تاثیر مصالح و فناوری ساخت بر زیبایی با تکیه بر موضوع هویتِ عینی فرم به عنوان یکی از کلیدی‌ترین موضوعات در این زمینه است. هدف دیگر،بررسی تاثیر مصالح و فناوری ساخت بر کارکرد زیباشناسانه فرم بناهای یادمانی است.
روش‌ها:برای پردازش پیچیدگی، ابتدا از نتایج تحقیقی که به شیوه‌ی استدلال منطقی، چارچوبِ نظریِ سیستم‌های اجتماعی لومان که مدعی کاهش پیچیدگی از طریق تفکیک و تمایز است، را به هنر معماری تعمیم داده است، استفاده شد؛ سپس به شیوه‌ی دیمتل میزان تاثیر هر یک از شاخصه‌ها و روابط بین آنها مشخص می شود.
یافته‌ها: یافته های بر اساس روش فرآیند تحلیل شبکه‌ای فازی، تاثیر فاکتورهای موثر بر زیبایی فرم بررسی گردید و چهار بنای یادمانی، بر این اساس مورد ارزیابی قرار گرفته و رتبه بندی شدند. یافته ها در نمونه‌های موردی آرمگاه‌های خیام،بوعلی،نادر و باباطاهر، در ارکان خودارجاعی (عناصر بصری و عناصر ارتباطی)، دگرارجاعی (عناصر ذهنی)، و فهم (عناصر عملی) تحلیل شدند.
نتیجه گیری: مصالح، تاثیرگذارترین معیار و شکل تاثیرپذیرترین معیار در انتخاب فرم زیبا است در شرایطی که مصالح نوین از طریق فناوری ساخت موجب ایجاد شکل جدید شود و یا مصالح سنتی به شیوه‌ای نوین به کار گرفته شوند تاثیر مثبتی در زیبایی فرم خواهد داشت.
متن کامل [PDF 1414 kb]   (1398 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری کارا
دریافت: 1399/5/25 | پذیرش: 1399/8/11 | انتشار: 1400/1/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.