دوره 3، شماره 1 - ( 1392 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 66-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Daneshjoo K, Farmahin Farahani S. Geometry in Pre-Islamic Iranian Architecture and its Manifestation in Contemporary Iranian Architecture. Naqshejahan 2013; 3 (1) :55-66
سیلوایه سونیا، دانشجو خسرو، فرمهین فراهانی سعید. هندسه در معماری ایـرانی پیش از اسلام و تجلی آن در معماری معاصر ایران. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1392; 3 (1) :55-66

1- دانشکده هنر و معماری دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استادیار گروه معماری، دانشکده‌ی هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
3- پژوهشگر دکتری معماری، دانشکده‌ی هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
هندسه یکی از بنیان‎های هنر و معماری سنتی ایران است که در سراسرآثار فاخر به جای مانده از گذشته، می‎توان نمودهایی از آن را مشاهده کرد. این مهم در معماری اهمیت بیشتری می‎یابد زیرا مبنای کار معماری «ساختن» است و برای ساختن لازم است از یک هندسه و نظم دقیق استفاده شود. نه تنها آثار معماری سنتی ایرانی از دوره باستان تا دوران اسلامی از هندسه بهره برده‎اند، معماری معاصر ایران نیز خود را پای‌بند به این اصول معرفی می‎کند. این مقاله برآن است تا ضمن شناخت دقیق از اصول هندسی موجود در معماری سنتی و ریشه‎های فکری و مبانی نظری آن، تجلی آن را در آثار معماری معاصر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. پرسش اصلی این پژوهش به شناخت اصول هندسی معماری سنتی و کیفیت کاربرد آن در معماری معاصر مربوط می‎شود. به عبارت دیگر، سوال اصلی آن است که اصول هندسی به‌کار رفته در معماری سنتی کدامند؟ و تجلی این اصول در معماری معاصر ایران چگونه است؟ دستاوردهای پژوهش نشان‎دهنده آن هستند که استفاده از نظم هندسی در پلان همراه با بهره‎گیری از هندسه پنهان، و ایجاد درک هندسی با استفاده از احساس ایستایی، بیش از سایر مفاهیم هندسی معماری سنتی، در معماری معاصر مورد توجه قرار گرفته‎اند. علاوه برآن که بهره‎گیری از کهن الگوها و نقش‌مایه‎های معماری سنتی همواره مورد نظر معماران معاصر بوده است.
نوع مقاله: مقاله ی تحلیلی | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1391/3/21 | پذیرش: 1391/8/6 | انتشار: 1392/6/30