دوره 10، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 293-287 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bahramipanah A, Kia A. Quranic Interpretation of Holy Light Idea in Islamic and Iranian Architecture of Safavid Era. Naqshejahan 2021; 10 (4) :287-293
URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-46308-fa.html
بهرامی پناه امیر، کیا آنوشا. خوانش قرآنی از ایده نور معنوی و تاثیر آن بر معماری اسلامی و ایرانی عصر صفوی. نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی. 1399; 10 (4) :287-293

URL: http://bsnt.modares.ac.ir/article-2-46308-fa.html


1- دانشکده هنر و معماری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، bahrami@khu.ac.ir
2- گروه معماری، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
چکیده:   (3127 مشاهده)
اهداف: معماری اسلامی و ایرانی آیینه‌ای است قرآنی که می‌توان آراء، اندیشه‌ها و مبانی نظری مردم مسلمان ایران را در آن مشاهده نمود. هدف اصلی این مقاله معرفی و تبیین معماری اسلامی و ایرانی با تاکید بر دوران صفویه به‌عنوان عصر طلایی معماری ایرانی، به‌مثابه جایگاه مهمی برای مفهوم‌پردازی مفاهیم قرآنی است. هدف کاربردی پژوهش، معرفی «نور معنوی» به‌عنوان یک معنی متعالی و ترسیم کیفیت حضور آن در معماری اسلامی و ایرانی در عصر صفوی است.
روش‌ها: پارادایم پژوهش تفسیری با گرایش عملی «نوتفسیرگرایی» است که در انجام پژوهش با راهبرد «استدلال منطقی» با رویکرد ترکیبی و روش تحقیق توصیفی همراه می‌شود. دوران طلایی معماری ایرانی، یعنی دوران صفوی، به‌عنوان نمونه مطالعه انتخاب شده است.
یافته‌ها: دستاورد حاصل از تحلیل و بررسی مدارک موجود، نشان می‌دهد که «نور» در فرهنگ قرآنی، نصّ قرآن مجید و سایر نصوص دینی، تفاسیر ارزشمند فقهای شیعه، دارای مفهومی عمیق و بسیار سترگ است. درک معماری اسلامی و ایرانی در عصر صفوی، بدون درک «حکمت متعالیه»، و جایگاه «نور مادی» در کنار «نور معنوی» در آن مقدور نیست.
نتیجه‌گیری: نتایج بر جایگاه بسیار مهم و اساسی تعریف معنوی از نور یا «نور معنوی» در کنار درک طبیعی از نور یا «نور فیزیکی» اشاره می‌ورزد. نگاه به آثار ارزشمند مفسران قرآن مجید، متفکران معاصر جهان اسلام و متون کهن بیش از هر چیز بر تاثیر ایده‌ای و راهگشای «نور معنوی» در تعریف معماری اسلامی و ایرانی دلالت دارد.
متن کامل [PDF 687 kb]   (2103 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: معماری اسلامی ایرانی پیشرو
دریافت: 1399/7/3 | پذیرش: 1399/8/3 | انتشار: 1399/10/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.